NEVINI ROBIJALI 15 GODINA: Smederevski sud ih kaznio 40 godina za dvostruko ubistvo gastarbajtera iz Austrije, Strazbur ih oslobodio!

Posle decenije i po izdržavanja kazne četrdesetogodišnjeg zatvora Zoran Stanimirović iz Grocke i Saša Paunović iz Ralje kod Smedereva, pravosnažno su, odlukom Apelacionog suda, oslobođeni optužbi za ubistvo Sašinih roditelja 2001 godine, nakon procesa ponovljenog po presudi suda za ljudska prava u Strazburu.

Apelacioni sud u Beogradu, koji je pre tri meseca, tokom žalbenog postupka u ovom slučaju, i sam održao pretres i izveo sve najavažnije dokaze, odbio je kao neosnovanu žalbu Višeg tužilaštva i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda u Pančevu, delegiranog u poslednjem procesu, umesto suda u Smederevu.

A pančevački Viši sud je lane, nakon postupka ponovljenog posle više od decenije, nakon pravosnažne osuđujuće presude smederevskog suda iz 2004, presudio: „Nema nijednog dokaza koji optužene dovodi u vezu sa dvostrukim ubistvom 9. februara 2001. godine“.

Po navodima drugostepene odluke, Viši sud u Pančevu je, imajući u vidu rešenje od 24. avgusta 2015. kojim je kao nezakonit dokaz izdvojen zapisnik o ispitivanju Stanimirovića u istrazi od 13, 14. i 19. februara 2001., kao i zapisnik o pretresanju stana 19. februara 2001. i tada pronađena jedna čaura, potvrda o njenom oduzimanju i njeno veštačenje, pravilno zaključio da tužilac nije pružio nijedan dokaz za optuženje, te oslobodio Stanimirovića optužbe za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, a Paunovića za podstrekavanje.

Po javno poznatim činjenicama, bračni par Paunović, Slavica(43) i Slobodan (50) iz Ralje kod Smedereva, gastarbajteri u Austriji, ubijeni su 9. februara 2001. godine, uveče, kad je njihov automobil dok su se kretali putnom obilaznicom kod Smedereva, nedaleko od Sartida, dočekan u sačekuši i zasut mecima iz automatske puške, koja nikad nije nađena.

Sutradan je kao osumnjičeni uhapšen Zoran Stanimirović iz Grocke, poznanik sina ubijenog bračnog para, Saše Paunovića, dok je dan kasnije, pod sumnjom za „podstrekavanje“ uhapšen i Saša koji je odmah odbacio optužbe u potpunosti kao apsolutno neistinite.

U toku naredne tri godine tadašnji Okružni sud u Smederevu sudio im je u dva postupka jer je prvu osuđujuću presudu od 4. novembra 2002., takođe na maksimalne kazne po 40 godina zatvora, ukinuo Vrhovni sud Srbije, a potvrdio je drugu izrečenu 27. decembra 2004, posle ponovljenog postupka.

Deset godina od događaja i nakon što su pravosnažu presudu „zakucale“ sve najviše domaće pravosudne instance, stigla je na „skener“ suda u Strazburu po predstavci koju je Stanimirović podneo preko jedne nemačke agencije koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Presudom iz Strazbura koja je postala pravosnažna 8. marta 2012. godine, utvrđeno je da je Stanimirović posle hapšenja „pretučen i mučen u policijskoj stanici u Smederevu prilikom davanja iskaza 10. februara 2001. i 17. februara 2001, kad su ga iz zatvora vratili u tu policijsku stanicu i ponovo pretukli, a sud smatra da je priznanje koje je tada dao zaista dao iz straha da će ga policija dalje mučiti“.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker