OMLADINA ODLAZI: Alooo, opštinari!!! Da pozovemo Viteza Koju!

Godina je tek u prvom kvartalu i smelo se može reći, označava još uvek neki početak. Početak godine u opštini Veliko Gradište, za neke, na našu žalost, van nje…

Očajnička potraga za novim životom… za normalnim životom. Očajnička borba za delimičnim vraćanjem uloženog u studiranje, za primenu stručnog znanja i zaposlenjem, a na kraju hladan tuš – još jedan, dva… pet… i ko zna još koliko spremnih mladih umova za napuštanje Gradištanskog broda. Minut ćutanja! Ali ne za njih, već za naše Gradištanske opštinare koji očigledno nemaju kapaciteta, a ni sluha da zadrže ono što imaju.

Verovatno ćemo te odlazeće momke, devojke, nečiju a našu decu za par godina veličati i svojatati! Ali zbog čega bismo? Realno je da ih je Gradište imalo, ali ih je to isto Gradište i izgubilo. Bolje rečeno, pustio ih da odu.

Gradište je od davnina važilo za mesto iz kojeg su odlazili mladi, ali i oni ne tako mladi u potrazi za hlebom zdrave kore i mekane sredine. Nije tajna ni to, da su mnogi odlazili radeći svakojake poslove i mnogo decenija unazad. Ali su ti ljudi odlazili i vraćali se u svoje Gradište.

Danas, je situacija nešto drugačija. Ne odlaze samo oni koji nemaju gde, a ne vraćaju se oni drugi koji imaju kuda. Svoje porodice podižu u drugim gradovima širom Evrope, a svoje karijere uzdižu do najviših visina. Gradište im više nije ni destinacija za godišnji odmor, već usputna stanica pre odlaska na neko letovanje. Po principu, da se malo odmore i nastave put.

KO JE KRIVAC? ONI SVAKAKO NISU!

Ne upiremo prstom ni u koga i ne bacamo koplje razdora, već vidimo, gledamo, čujemo a potom se i uveravamo u isto. Podatke koje posedujemo i istinu koju znamo kaže da je od početka godine naše Gradište napustilo petoro ljudi, a plašimo se da ih je mnogo više. Tužno je da nema mesta za inženjere elektrotehnike, arhitekte, medicinske radnike i turizmologe. Niko od njih nije završio fakultet preko noći i na pečenju. Niko od njih nije završio fakultet po principu: „Večeras prelistam, sutra na ispitu zablistam!“… Ali za njih mesta u Gradištu nema i to je činjenica koja boli! Izgleda da ne svakog. Koliko smo informisani, kažu da turizam u Gradištu nikako da bljesne i ostvari svoj puni potencijal, a kao slabosti navode da nema stručnog kadra, koji poznaju ovu granu i koji poznaju strane jezike. Alooo, centrala!!! Da pozovemo Viteza Koju! Upravo vam je jedan napustio Gradište! Stručan, iskusan i svoj turistički mač „podizao“ u inostranstvu po veoma priznatim hotelima, kruzerima…

Opet naglašavamo, ne upiremo prstom ni u koga! Ova stvar se nije dogodila preko noći i tako se ne može ni kompletno regulisati. Gradište postaje anksiozan i deficitaran, a niši opštinari ni da se potrude da makar ublaže nadolazeći talas odliva potencijalnog i potentnog stanovništva.

Deficitaran i mlohav, bez mladeži i bez neke opcije za podizanje nataliteta, osim ako se ne dogodi neka genetska revolucija pa naše bake i deke ponovo mogu…

Nekome konformizam, a nekome put pod noge. Nekome epizodna uloga, a nekome ništa. Nekome um, nekome kum. Sve kad se sabere i oduzme, računica je jasna. Gradište gubi!

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Nije tacno da nemamo kadar. Ja sam Specijalista strukovna medicinska sestra. Na mesto glavne sestre Doma zdravlja je postavljena devojka sa srednjom strucnom spremom(!?). Ja sam takodje i Master u turizmu, ali je za direktora TO takodje postavljena nekvalifikovana devojka. Spakovala sam svoje pinkle i otisla tamo gde priznaju moje diplome, znanje, strucnost i rad. Gradiste mi je samo tacka na mapi i adresa u licnoj karti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker