UZ STRANAČKU “BORANIJU”: Namešten konkurs za direktora Centra za kulturu u Malom Crniću

Vladajuća partija SNS-a u Malom Crniću koja je bukvalno „zalutala” u politiku, vođena sopstvenim nabeđenim „talentom” i „stajlingom” isprazno vulgarnog politikanstva, uz preostalu stranačku „boraniju” od funkcionera, veselo, bezbrižno i apsolutno neodgovorno postavili su na mesto direktora Centra za kulturu, potpuno nekfalifikovanog partijskog poslušnika.

„Rekreativac u kulturi“, Nikola Tomić/Foto: Screenshot Facebook

Već je svima postalo jasno da opštinska vlast u Malom Crniću po svaku cenu, ne birajući sredstva želi da postavi Nikolu Tomića na mesto direktora Centra za kulturu, koji ne samo što ne ispunjava uslov, već nema nikakve kvalifikacije za ovu funkciju. On je „rekreativac u kulturi“, dok je još veća smejurija od diletantizma lokalnih kabadahija-pajtosa, koji savršeno odgovaraju beogradskoj centrali.

Naime, konkurs je raspisan 14. oktobra 2020. godine. Pored Nikole Tomića na konkurs se javljaju još dva kandidata, Biljana Milovanović Živak diplomirani filolog-srbista i Saša Živanović diplomirani arheolog-kustos. Kandidat Biljana Milovanović Živak, poseduje petogodišnje radno iskustvo sa visokom stručnom spremom, što dokazuje potvrdama Centra za kulturu Požarevac, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište i Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu i Kostolcu, koje potpisuju direktori tih ustanova. Saša Živanović takođe svoje petogodišnje radno iskustvo u kulturi sa visokom stručnom spremom dokazujem potvrdama koje potpisuju direktori iz Muzeja grada Beograda i Narodnog muzeja u Požarevcu gde je angažovan na projektima kao diplomirani arheolog. Volonterski staž je obavio u Narodnom muzeju u Beogradu, položio stručni ispit i stekao stručno zvanje Kustos. Dugogodišnji je spoljni saradnik i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd.

Od dokaza o radnom iskustvu u kulturi Nikola Tomić prilaže potvrde-uverenja seoskih amaterskih KUD-ova-udruženja građana, u kojima se navodi da je bio angažovan kao: koreograf, umetnički rukovodilac, stučni saradnik i konsultant, na osnovu „sertifikata iz različitih etno-koreoloških oblasti za postavljenje koreografija“. Međutim, ovim nabrajanjem različitih pozicija, koje ne postoje u sistematizaciji amaterskog udruženja građana, i pravdanjem njegovog angažovanja različitim sertifikatima, ne ispunjava se uslov propisan Zakonom o kulturi. Niti je moguće sertifikatima dokazati da je Nikola Tomić obavljao poslove za koje je neophodna visoka stručna sprema. Takav dokaz se može potvrditi isključivo radnim iskustvom za koje je neophodna fakultetska diploma.

Iz Ministarstva kulture su dali svoje mišljenje u kom su bili izričiti, da pored visokog obrazovanja, kandidat treba da ima petogodišnje radno iskustvo u kulturi, a to podrazumeva sledeće: „Da je kandidat za direktora ustanove kulture nakon diplomiranja proveo najmanje pet godina na radnom mestu na kome je neophodno visoko obrazovanje. Ovakvo radno iskustvo se dokazuje ugovorom o radu, potvrdom, rešenjem ili na osnovu drugog akta iz koga se jasno vidi na kojim poslovima i sa kojim stepenom obrazovanja je obavljao isti posao.“

Međutim, kada su polunepismeni funkcioneri shvatili da im to ne ide u prilog, mišljenje ministarstva su „sklonili“. Tako da sada provereno najnesposobniji kadrovi u istoriji lokalne samouprave u Malom Crniću odlučuju da „što ne može milom, može silom“.

Dana 5. novembra 2020. Upravni odbor ustanove u skladu a „instrukcijama“, kako se navodi u rešenju, obavlja razgovor sa kandidatima.

Međutim, članovi novog Upravnog odbora Centra za kulturu – Miloš Ivić, Emina Ivanović, Bebica Milovanović, Radica Nikolić i Zvonko Stojković, nemaju obrazovanje i radne biografije koje dokazuju da su kompetentni za obavljanje pomenute fukcije, što je i jedan od uslova u Zakonu o kulturi, jer članove upravnog odbora imenuje i razrešava osnivač, iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti.

Tako da, nakon obavljenog razgovora, Upravni odbor ustanove rekreativca u kulturi Nikolu Tomića, koji, inače, ne ispunjava uslov, bodovao sa 100 poena od maksimalnih 100, ignorišući čak i mišljenje Ministarstva kulture i informisanja i predlaže ga Skupštini za direktora.

Na žalost, očigledno da članovi novog Upravnog odbora Centra za kulturu ne znaju šta je ustanova ili institucija, a šta udruženje građana, ne znaju šta je diploma a šta sertifikat, šta je znanje, šta je foliranje. I na kraju 100 od 100 za gospodina Tomića. Pomisliće ljudi da je konkurs namešten, jer su eksperti za kulturu pomešali babe i žabe.

Shodno svemu ovome, jasno je da konkurs nije sproveden po zakonu i da je namešten. Ali, kako u nazadnjačkoj državi, tako i u Malom Crniću zakon ne postoji. Postoji samo trulo režimsko smeće koje uz „infuziju” se iskristalisalo i jede živo meso.

Kultura je oduvek nekako bila poslednje uporište, a sada su pojeli i popili i to. I evo po ko zna koji put smo svedoci da su uporne budale sa volovskom energijom iznad države i zakona.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker