Kučevljani i dalje u pripravnosti zbog zagađenja Peka

Da bi se utvrdilo da li je prisustvo teških metala u Peku uticalo na najbližu okolinu reke i riblji fond, u Kučevu je uzorkovano zemljište na više lokacija u prečniku od desetak metara od reke, a na analizu su poslate i dve vrste ribe.

Ovi rezultati bi iz Beograda trebalo da stignu za oko desetak dana. Takođe, ponoviće analizu vode iz četiri privatna bunara u blizini Peka gde je ranije utvrđeno povišeno prisustvo sulfata, mangana i gvožđa.

Iako je ovih dana Pek bistriji nego ranije, u njegovom vodotoku kroz Kučevo biće ponovljene analize, a spremni su i na brzu reakciju ukoliko bi se ponovo pojavila zamućenost. U međuvremenu, iako su svi to potencirali, još niko zvanično nije saopštio ima li drugih zagađivača osim rudnika bakra u Majdanpeku, ko su oni i na koji način zagađuju ovu reku.

U ranijem inspekcijskom nadzoru konstatovano je da dolazi do jakog zamućenja vodotoka Mali Pek koje počinje ulivom mutne vode iz kišne kanalizacije kod autobuske stanice u Majdanpeku. Potom, pored korita te reke koje je izmešteno i u zoni je izvođenja rudarskih radova kompanije „Zi Đin”, nalazi se rudnički put za saobraćaj teških kamiona – dampera i radionica za njihovo održavanje, gde u kišovitom periodu dolazi do raspadanja podloge i stvaranja muljevite suspeznije koja se sliva i u reku Mali Pek. Konstatovano je i da pored prališta automobila ne postoji izgrađen taložnik koji bi prihvatio zamućene vode.

Među najvažnijim naloženim merama jeste da kineska kompanija reši problem otpadnih voda, odnosno da se na površinskom kopu „Južni revir” u zoni rudničkog puta pored korita reke Mali Pek izgrade dodatni kanali i taložni bazeni za mehaničko prečišćavanje vode. Naloženo je i da se redovno čiste taložni bazeni za prihvat atmosferskih voda koji su izgrađeni kod pogona Drobilana, te da se o tome vode evidencije, kao i da se očisti nataloženi materijal iz korita Malog Peka kod pogona „Novo srebro” i izrade taložnici. Rok je bio 30. april, a prema kasnijim tvrdnjama iz kineske kompanije „Zi Đin”, ta kompanija je ispunila naložene mere.

Za sada nema zvaničnih informacija da li su Kinezi ponovo počeli da ispuštaju otpadne vode u reku Pek.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Predsednik opštine Kučevo Ivan Rajčić ne sme da izgovori Zi Đin a kamoli da nešto preduzme protiv njih. Narodu ostaje da se moli Bogu i Kinezima

  2. Opstinari iz Kuceva su poslali uzorke na ispitivanje pre tri meseca. Dok stignu rezultati, svi ce da pocrkaju. Ala lazu, nema im ravne

  3. Sa ovakvim rukovodstvom koje imamo u opštini mogu Kinezi da rade šta oni hoće, mogu da puste niz pek i sonu kiselinu Rajčić ne sme da pisne.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker