ŠTA ĆE SVE POSKUPETI: Nove akcize od 1. februara

U “Službenom glasniku RS” objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara ove godine.

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada je objavila nove dinarske iznose akciza uskladene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini, a novi iznosi odnose se na naftne derivate, alkoholna pića, kafu…

Kada je reč o derivatima nafte, usklađeni nivo akciza za olovni benzin iznosi 59,58 dinara po litru, a za bezolovni 56,04 dinara po litru.

Akciza na gasna ulja je 57,63 dinara po litru, za kerozin 67,17 dinara po kilogramu, a tečni naftni gas 43,76 dinara po kilogramu…

U kategoriji alkoholnih pića, usklađeni iznos akciza na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda je 132,36 dinara po litru.

Na spisku su i rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina (337,29 din. /lit.), ostala jaka alkoholna pića (216,68 din. /lit.), niskoalkoholna pića (22,41 din. /lit.) kao i pivo, za šta akciza iznosi 25,61 dinara po litri.

Akciza za neprženu kafu iznosi 90,09 dinara po kilogramu, za prženu kafu 112,60 dinara, dok će ljuspice i opne od kafe “vredeti” 123,86 dinara po kili…

Tečnosti za punjenje elektronskih cigareta ima akcizu od 4,32 dinara po mililitru, a cigare i cigarilosi 23,73 dinara po komadu.

Dinarski iznosi akciza na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u zemlji ne usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2018. godini.

Odlukom su usklađeni iznosi do kojih se umanjuje plaćena akciza na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti za gasna ulja koja se koriste, na primer, kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari (48,56 din./lit.), za grejanje, kao energetska goriva u proizvodnji električne i toplotne energije.

(TPKNEWS/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker