MESECIMA ŽIVE U GASNOJ KOMORI: Kostolčani u protestnoj šetnji zbog deponije smeća

Zbog dima koji se širi sa deponije smeća koja sa povremenim prekidima gori nekoliko meseci unazad, Kostolčani su se u sredu u 18:00 sati okupili na drugom protestnom skupu na platou ispred sportske hale, odakle su se uputili u šetnju ulicama grada.

Građani Kostolca na platou ispred sportske hale

Građanima su se obratili Milan Ceković, Petar Radosavljević, Aleksandar Radojević i Borislav Nikolić. Tom prilikom je ukazano i na to da je predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski u pisanoj formi izložio plan za rešavanje problema deponije, koja se nalazi na raskrsnici ka Starom Kostolcu.

Podsećamo da je predsedniku Gradske opštine prilikom prvog protesta, organizovanog u ponedeljak, predata peticija sa zahtevom da se spreči ekološka katastrofa. U peticiji koja je takođe upućena Inspekciji za zaštitu životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine i gradonačelniku Požarevca, između ostalog se navodi: „Ovde morate da stanete, zaboravite na politiku i posmatrate mnogo šire naše zahteve i to da kroz očajničke pokušaje želimo da vodimo normalan život, jer svi mi imamo pravo na to. Ne želimo da živimo u „gasnoj komori“. Inače, autorka peticije je vaspitačica Nada Račić.

Milan Ceković je istakao da se ovim okupljanjem i građanskom šetnjom šalje poruka da bi Kostolac trebalo da bude ogledalo svih nas, te da je deo građanske svesti reagovanje na elementarne probleme koji nemaju nikakve veze ni sa jednom politikom:

– Iskrena mi je želja da plan koji je dostavio predsednik Krstanoski bude ostvaren. Četiri meseca unazad imamo problem sa obližnjom deponijom smeća koja ugrožava elementarne životne uslove. Tražimo operativno organizovanje lokalne samouprave. Danas smo dobili odgovore od predsednika Gradske opštine Kostolac i postavili ih na stranicu Udruženja „Podstrek“, moj lični fejsbuk profil i zalepili na ulazna vrata sportske hale, tako da budu svima dostupni. U odgovorima se situacija ne negira, izložen je plan za rešavanje i traži se razumevanje za rokove za realizaciju – , istakao je Ceković.

Petar Radosavljević je postavio pitanje ima li nečeg bitnijeg od vode i vazduha, i dodao:

– Ovo je elementarno životno pitanje koje mora biti rešeno i u kojem je logično da se svi složimo. Na ovaj način pokazujemo da je Kostolac „živ“ i građani svesni svojih prava.

Aleksandar Radojević je naglasio da je ovo borba za čist vazduh, i nastavio:

– Dim koji se širi sa deponije smeća nikoga neće zaobići. Neophodno je sistematsko i trajno rešenje. Koliko znam, započeti su radovi. Dobio sam informaciju da se tamo nalazi mehanizacija, a od predsednika Gradske opštine smo dobili jasan i opširan odgovor sa konkretnim vremenskim terminima. Reč je i problemu koji ugrožava zdravlje svih ljudi, svakog deteta, tako da ta činjenica briše sve eventualne razlike.

Borislav Nikolić je ukazao na važnost građanske svesti o učešću u gradnji boljitka sopstvene društvene zajednice, uputivši tom prilikom kritiku svojim vršnjacima na slabom odzivu na ovom protestu.

Inače, organizatori okupljanja su Udruženje „Stoić Podstrek“, „Pokret za cara“ i građani.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker