ISTRAŽIVAČI PREDLAŽU: Drvećem protiv globalnog zagrevanja

Ekstremne klimatske promene mogu biti sprečene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promenama – IPCC.

Foto: Screenshot

Istraživači kažu da na Zemlji ima dovoljno prostora da se zasadi šuma površine Sjedinjenih Američkih Država, kao i da bi ova šuma imala veliki pozitivan uticaj na klimatske promene.

Sadnjom šume bi količina ugljen dioksida u atmosferi bila smanjena za 25 odsto.

To je, prema autorima studije, trenutno najefikasnije rešenje za klimatske promene u svetu, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Međutim, nekoliko istraživača je izrazilo rezerve i osporilo ideju da je sadnja drveća najbolje rešenje za klimatske promene.

“Pošumljavanje je možda najefikasnije rešenje, ali je daleko od ‘najboljeg rešenja za klimatske promene’, pogotovu u odnosu na potpuno smanjenje emisije fosilnih goriva”, smatra profesor Majls Alen sa Univerziteta Oksford.

Drugi nisu uvereni da će drveće apsorbovati ogromnu količinu ugljen-dioksida.

Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno oružje u borbi protiv sve viših temperatura.

Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperatura za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Identifikovali su šest zemalja gde treba zasaditi najviše drveća: Rusija (151 miliona hektara), SAD (103 miliona hektara), Kanada (78 milion hektara), Australija (58 milion hektara), Brazil (50 miliona hektara) i Kina (40 miliona hektara).

Ključno je i da se šume zaštite, da se traže druga rešenja za klimatske promene i da se nastavi sa izbacivanjem fosilnih goriva iz upotrebe, zaključuje se u studiji.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker