NE IDITE KOD NOTARA ZA PAPIRE IZ KATASTRA: Omogućen direktan i besplatan uvid u podatke na aplikaciji RGZ!

Republički geodetski zavod saopštio je da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti, zbog čega građani više nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti da bi ostvarili svoja prava.

Screenshot

Uprkos tome, broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50 odsto za potrebe postupaka u nadležnosti javnih beležnika, a 30 odsto je manji broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.

Na osnovu tog podatka, jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti, koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Republički geodetski zavod upozorava da javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti, čija forma nije u skladu sa propisanim odredbama.

Pozivamo sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana, koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, za koje je dobio niz priznanja domaćih i stranih institucija i organizacija, zaključeno je u saopštenju.

(Tpknews.com/Fonet)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker