LEGENDA O VRELU: Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije

U podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja nalazi se jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije i zaštitni znak Homoljskog kraja, Krupajsko vrelo.

Foto: Wikimedia

Izvorište koje na površini stvara kraško jezero utopljeno je u šumovitom ambijentu i čistom planinskom vazduhu. Lekovite vode termalnog izvora se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela što ovo mesto čini jedinstvenim.

Zanimljivo je da su samo jednom ronioci uspeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 metra gde su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala. Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna koje su izazov i za najiskusnije ronioce.

Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

LEGENDA O VRELU

Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago. Čak se i veruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog meštani ne smeju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.

Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

(Tpknews.com/Telegraf)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker