IPA – “ZAOVA 2017”: Policajci u kuvarskim keceljama (FOTO)

U Zaovačkoj šumi, uz lozu, šljivovicu i druženje, održano još jedno takmičenje u kuvanju gulaša i pecanju ribe na plovak.

Pobednici u kuvanju gulaša

U Zaovačkoj šumi kod Malog Crnića održana je manifestacija „Zaova 2017”, na kojoj su se policajci takmičili u kuvanju gulaša i pecanju ribe na plovak. Kulinarsko takmičenje, deveto po redu, bilo je međunarodno, jer su u njemu učestvovali i policajci iz Bjeljine–Republika Srpska, uz kolege iz Kikinde, Kovina, Šumadije i Braničevskog okruga. Ukupno je bilo 16 ekipa, koje su se, dok su kuvale gulaš, okrepljivale uz pomoć predjela, šljivovice i loze, a fizioterapeuti iz Požarevca, koji su, takođe, u Zaovačkoj šumi bili zasebno  na druženju, počastili su policajce prasetinom sa ražnja, a ovi im uzvratili svojim đakonijima. Uz policijske ekipe, bila je i jedna civilna – iz kafea “Stil”, najstarijeg požarevačkog kafića koji neprekidno radi punih 27 godine sa devetočlanom ekipom, koju je predvodio majstor-kuvar Goran Petrović, dok su ostali članovi ekipe bili gosti i konobarice iz kafića. Oni su za doručak, dok se u kotliću krčkao gulaš, pored neizbežnog roštilja doneli jednu veliku picu za “meze”.

– Prezadovoljan sam ovogodišnjom manifestacijom, jer ima sigurno 130 do 150 takmičara i posetilaca, a i vreme nas poslužilo. Drago mi je što je sa nama i jedna civilna ekipa iz kafea “Stil”, jer je to najbolji vid saradnje policije i građana, ne samo kad treba da se zove 192, već i kad je druženje u pitanju”-, rekao je Dragan Petković, predsednik IPA za Braničevski okrug. Dok se kuvao gulaš, od 10 do 13 sati, pola na vatri od drva a pola uz pomoć gasa, Zoran Milojković iz Velikog Gradišta, koji je pobedio prethodne dve godine, za svoju ekipu prognozirao je i treću uzastopnu pobedu.

Dragan Petković

Pobedu je svojoj ekipi iz Žabara predvideo i Zoran Mijailović načelnik policije u toj varošici. – Ja sam polednje dve godine kao kapiten ekipe, dok sam  bio u policiji u Velikom Gradištu, sa svojom ekipom oba puta pobedio. Sad sam načelnik policijske stanice u Žabarima i prognoziram da i ovde pobeđujem, iako je moja ekipa debitantska”, rekao je Mijailović. Goran Petrović iz kafića “Stil” izjavio je da mu je drago što se na ovakav način druže sa policajcima i da će im ovaj događaj ostati u lepom sećanju. Ova ekipa kuvala je gulaš od svinjetine, junetine i jepura – zeca. Tanja Petrović, koja je u “Stilu” radila preko 10 godina kao konobarica, kao i njena koleginica Violeta, rekla je da se nije nadala ovako dobroj atmosferi i da je to i najvažnije, jer – važno je učestvovati -.

Posle višesatnog kuvanja gulaša, žiri je dobio degustatorske uzorke i krenulo je ocenjivanje. Posle većanja koje nije bilo lako, jer su sve ekipe bile uspešne, za pobednika je proglašena ekipa policijke stanice iz Žabara, koja je osvojila maksimalnih 66 poena i za nagradu dobila kuvarski kotlić sa tronošcem. Primajući nagradu u ime ekipe, Zoran Mijailović je rekao: “Lepo sam rekao da, gde ja dođem tu je prvo mesto”. Ova ekipa pobedu je proslavila paljenjem baklje i zajedničkim fotografisanjem ispred osvojenog pobedničkog kotlića. Drugo mesto zauzela je ekipa “VIP” iz Petrovca na Mlavi čiji su članovi osvojili IPA majice, a treće ispostava Požarevac, kojoj je dodeljena nagrada u vidu kutlače.

Najviše simpatija pridobila je kuvarska ekipa kafea “Stil”, koja je osvojila deveto mesto, jer su bili najveseliji i igrali srpsko kolo oko svog kotlića, a na kraju su se fotografisali sa psom, svojom maskotom. U pecanju ribe na plovak prvo mesto i madalja pripali su ekipi “Baki i Laki” iz Velikog Gradišta, koji su upecali rekordnih 6.920 grama. Na drugom se našla ekipa policijske ispostave iz Malog Crnića, sa 4.200 grama. Treće mesto osvojili su pecaroši iz Kovina, sa 3.120 grama, a četvrto ekipa “Gecko” iz Požarevca sa 2.400 grama, koju je predvodio dvanaestogodišnji Stefan Stevanović. Rekord nije oborila samo pobednička ekipa već i svi zajedno, pošto je upecano oko 20 kilograma ribe.

MAJSTOR MICKO

Svi učesnici  i gosti počastili su se  specijalitetom mućkalicom, kuvanom u velikom kazanu uz dodavanje mesa, povrća i začina, koji je spremio majstor Micko Stanković iz Požarevca, kome je pomagao asistent Jagodinac.

Majstor Micko

To je i dugogodišnja praksa na ovoj manifestacije, da se obavezno, pored takmičarskih gulaša, spremi hrana za učesnike i publiku, bilo u vidu praseta na ražnju, pasulja iz kazana ili svadbarskog kupusa.

BRATIMLJENJE 

Na druženju u Zaovačkoj šumi nije bilo sekretara IPA za Braničevski okrug, Borivoja Stankovića, jer je u Centru javne bezbednosti u Doboju potpisivao povelju o bratimljenju između tog Centra i IPA-za Braničevski okrug.

Gosti iz Bjeljine

IPA ASOCIJACIJA

IPA asocijacija osnovana je 1950. godine i širom sveta danas ima oko 600.000 članova u 67 IPA-organizacije. Članovi IPA za Braničevski okrug redovno se druže sa kolegama u inostranstvu – u Poljskoj, Norveškoj, bivšim republikama SFRJ, Rumuniji… Dragan Petković kaže  da je, dok je bio predsednik IPA Srbije uspostavio saradnju sa policajcima iz Albanije. – Uspeli smo da uspostavimo i saradnju sa policajcima iz Albanije, što nije pošlo za rukom kolegama iz Italije, Grči i drugih zemalja, iako su to pokušavali. Mi smo im postali mentori i nadamo se da će se ubrzo pridružiti IPA sindikatu – rekao je Petković i dodao da veruje da će kolege iz Albanije već sledeće godine doći u Zaovu, na jubilarnu 10. Gulašijadu.

This slideshow requires JavaScript.

TPKNEWS / M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker