NEOPHODNA I TEHNIČKA DOKUMENTACIJA: Električni trotineti moraju biti „registrovani“ do 15. juna

Kako su istakli iz Agencije za bezbednost saobraćaja primećen je porast broja električnih trotineta na ulicama širom naše zemlje. Iz toga sledi da je potpuno prirodno da se uvede registracija i ovih prevoznih sredstava.

Foto: Ilustracija

Laka električna vozila, žargosnki rečeno električni trotineti, od 5. aprila će moći da se „registruju“, odnosno njihovi vlasnici će od tog datuma moći da od institucija zatraže nalepnicu koja će pokazivati karakteristike vozila. Dva meseca kasnije, od 15. juna, samo laka električna vozila sa važećom „registracijom“ će moći da učestvuju u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja je pisanim putem pojasnila da će se novi Pravilnik odnositi samo na električne trotinete, ne i na električne bicikle.

Novo pravilo je objavljeno krajem februara, u Pravilniku o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Svako ko poseduje ovaj električni dvotočkaš moraće da podnese zahtev za izdavanje nalepnice, navodi se u prošlonedeljnom Službenom glasniku.

U zahtevu za izdavanje nalepnice treba navesti lične podatke (ime i prezime, JMBG, datum rođenja, mesto rođenja), podatke o prebivalištu (mesto, poštanski broj, ulica i kućni broj, telefon, e-mail), kao i podatke o lakom električnom vozilu (marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina, masa praznog vozila).

Uz zahtev se mora dostaviti i tehnička dokumentacija za lako električno vozilo, iz koje se može utvrditi marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Takođe, uz nju je potrebno dostaviti i fotokopiju ili očitanu ličnu kartu, popunjenu i potpisanu izjavu na posebnom obrascu, ali i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice za laka električna vozila.

Na pitanje koliko će koštati ovaj postupak, iz Agencije za bezbednost saobraćaja do objavljivanja ovog teksta nije dobijen odgovor.

U pravilniku se navodi da, ukoliko se iz dostavljene dokumentacije ne mogu utvrditi karakteristike vozila, onda se mora obaviti ispitivanje lakog električnog vozila, kako bi se utvrdile njegove karakteristike uz naknadu za ispitivanje, o trošku podnosioca zahteva.

U Pravilniku nije precizirano ko je ovlašćen da obavlja ova ispitivanja.

Prilikom obrade zahteva, na tehničkoj dokumentaciji, koja je sastavni deo obavezne dokumentacije, upisuje se serijski broj nalepnice, datum izdavanja, potpis lica koje izdaje nalepnicu, dok će se dijagonalno preko prednje strane stavljati pečat sa oznakom „IZDATA NALEPNICAˮ.

U slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, po zahtevu se može izdati nova.

KAKO ĆE IZGLEDATI NALEPNICA?

Izdata nalepnica će biti pravougaonog oblika, višeslojne strukture, vidljiva u dnevnim i noćnim uslovima, samouništavajuća pri pokušaju uklanjanja, dimenzija 36×60 milimetara, punometalizirana, sivosrebrne boje, sa integrisanim difrakcionim optički promenljivim elementom, koji sadrži višestruke nivoe zaštite od pokušaja krivotvorenja.

U gornjem delu nalepnice nalaziće se logo Agencije za bezbednost saobraćaja, a u središnjem delu, oznaka za lako električno vozilo LEV, na ćirilici i na latinici, ispod nje brojčane vrednosti bez decimala u obliku: trajna nominalna snaga elektromotora (W), najveća konstruktivna brzina (km/h), masa praznog vozila (kg), jedna ispod druge.

Screenshot

U donjem delu nalepnice stajaće oznaka „ABS” i sedmocifreni serijski broj, bočno orijentisan. Sastavni deo nalepnice je kontrolni odsečak, sa oznakom „ABS” i serijskim brojem, koji se odvaja od nje tokom procesa izdavanja nalepnice.

Nalepnica treba da se postavi na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača vozila, u zavisnosti od konstrukcije upravljača, a nakon što se postavi nalepnica, ona će biti i fotografisana kao i mesto na kojem je postavljena.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja Agencija za bezbednost saobraćaja utvrđuje na svom zvaničnom internet sajtu www.abs.gov.rs, po stupanju na snagu ovog pravilnika.

Krajem jula prošle godine, Vlada Srbije je usvojila Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, u kojima se po prvi put pominju i odredbe koje se tiču lakih električnih vozila.

Zakonom je propisano da vozači, pored nalepnice na vozilu, treba da nose prsluk i kacigu, ne smeju imati slušalice u ušima dok voze, prevoziti druge, a za kretanje treba da koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku ili pak kolovoz dodatno propisanim merama.

NAKNADNI ODGOVOR AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija LAKOG ELEKTRIČNOG VOZILA koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW (kilovata), čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h (kilometara na čas) i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg (kilograma).

Žargonski rečeno trotineti su ovim izmenama prepoznati u našem zakonodavstvu i samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu.

Važno je napomenuti da se pod terminom „laka električna vozila“ podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i sl.

Na osnovu odredaba gore pomenutih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta 2024. godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

Prema odredbama navedenog Pravilnika stupanje na snagu je 8 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, njegova primena počinje 5. aprila 2024. godine, a nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

(Tpknews.com/NE)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Деда је некада говорио,.. када су бицикли стали довољно бројни после рата, да су се власти досетили да и на њих зараде, па се морали паркирати на опредељеном месту где се добијао мали ,,билет” као аутобуска карта некада, да је плаћена ,,стојанка бицикла”. А по вароши је шетао тадашња верзија ,,паука”, жандар и скупљао и одвозио у станицу непрописно остављене бицикле. Све по закону, да. Узми од народа кад год можеш, ако не може, донеси закон да може.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker