U Velikom Gradištu predstavljena monografija „Šampioni iz male varoši“

U novoj sportskoj hali na Srebrnom jezeru obeleženo je četiri decenije od kada su odbojkaši VGSK-a iz grada na Dunavu osvojili titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije. Tim povodom je predstavljena monografija “Šampioni iz male varoši“.

Šampioni OK VGSK/Foto: Promo

Prošlo je takođe toliko 40 godina od nastupa u Kupu evropskih šampiona i osvajanja petog mesta, kao i 40 godina od otvaranja prve savremene sportske dvorane u Velikom Gradištu. Istoga dana, na istom terenu, seniorske odbojkaške reprezentacije Srbije i Severne Makedonije igrale su prijateljsku utakmicu.

Ovaj izuzetan sprotski i kulturni događaj okupio je ljubitelje odbojke, vrhunske sportiste i sportske radnike – predstavnike Odbojkaškog saveza Srbije na čelu sa predsednikom Zoranom Gajićem, čelne ljude lokalne zajednice sa predsednikom opštine Draganom Milićem, šampionsku generaciju i njihove trenere, gradištanske olimpijce Mihajla Mitića i Slobodana Bobu Kovača – sadašnjeg selektora srpske reprezentacije, selektora reprezentacije Severne Makedonije Nikolu Matijaševića i predstavnike sportskih asocijacija i klubova.

Knjigom “Šampioni iz male varoši“, autora Dragana Živanovića, obuhvaćeni su događaji od osnivanja Odbojkaškog kluba VGSK formiranjem odbojkaške sekcije u okviru Sportskog društva “Mladi borac“ davne 1945, njegovo reafirmisanje 1965. godine, sedamdesete kao decenija najlepšeg perioda Kluba pa sve do današnjih dana kao potvrda o specifičnoj školi odbojke u ovom gradu.

Šampionska generacija odbojkaša Velikog Gradišta i njihovi tadašnji treneri, legandarni Petar Stanišić i Radomir Veličković, proslavili su, u proleće 1980. godine, ovaj grad odbojke. Bez dovoljno novca za finansiranje vrhunskog sporta, ali sa dovoljno znanja, entuzijazma, talenta, upornosti, želje i fanatizma.

Foto: Promo

Ovom prilikom, ponovo su se sastali osvajači titule: Mate Piljić, Nebojša Vrzić, kapiten Vladislav Dinić, Milan Selić, Miomir Rajčić, Vladimir Trifunović, Miodrag Mitić, Slobodan Đorđević, Nenad Đorđević, Ljubiša Lukić i Zoran Vitić, čuvajući uspomenu i na, u međuvremenu preminule, Nikolu Šuputa, Aleksandra Bogdanovića i Branka Murgulja.

O stvaranju šampionske generacije govorio je nekadašnji trener, dugogodišnji predsednik i aktuelni sportski direktor Odbojkaškog kluba VGSK Radomir Veličković:

“Dug je period od 40 godina od kad smo osvojili šampionsku titulu, a ona nije slučajno došla. Mi smo u kontinuitetu, generaciju po generaciju gradili kvalitetnu ekipu. Pre osvajanja šampionske seniorske titule bili smo tri puta juniorski prvaci Jugoslavije.“, podsetivši da je u Gradištu prve odbojkaške korake napravio i Boba Kovač.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker