ŠIROM PLANETE: Održan prvi globalni protest dijaspore protiv režima Aleksandra Vučića (VIDEO)

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom sveta ujedinili su se u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Foto: Facebook

Protestovalo se u subotu u raznim delovima zemljine polulopte: Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru. Simbol protesta u svim gradovima je ključ, čime se šalje poruka da Srbiju treba osloboditi od represije.

„Povod našeg okupljanja u Parizu je iskazivanje naše zabrinutosti usled manipulacija brojem obolelih i preminulih tokom epidemije i iskazivanje naše podrške svim medicinskim radnicima koji se danonoćno bore, pored neadekvatnih uslova i konstantnih dezinformacija koje objavljuje krizni štab“, kaže Lazar Karapandža, diplomac Pariškog Instituta Političkih Nauka (Sciences Po).

On dodaje da okupljeni žele da istaknu “da je u Srbiji sve lažno, od izbora, parlamenta, uskoro vlade i što je najgore brojke obolelih i preminulih zbog korona virusa.

– Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički.

Istog dana i u istom satu organizujemo proteste u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17 časova, u Berlinu u 18, a u NJujorku u 12 časova – kažu iz grupe „Democracy 4 Serbia“.

– Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine – naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo „Ti si kovid Srbije“ i „Ćale, ovo je za tebe“.

Oni su protestovali istog dana kada su u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije bili održani protesti.

(Tpknews.com/Agencije)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker