PROGLAŠEN ŽUTI METEOALARM: Stanje na putevima u Braničevskom okrugu

Putevi u Braničevskom okrugu su prohodni, kolovozi su vlažni, snega ima do pet centimetara.

Republički hidrometeološki zavod za teritoriju Braničavskog okruga proglasio je žuti meteoalam.

Najopterećeniji putni pravci prvog prioriteta su prvac naplatna rampa – Požarevac – Kučevo – Majdanpek i Požarevac – Veliko Gradište – Golubac – Granica PZP Požarevac/Zaječar. Kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara

Na državnim putevima drugog prioriteta, Požarevac – Kostolac, Salakovac – Malo Crniće – Petrovac na Mlavi i deonica ulice Srpskih vladara u Petrovcu na Mlavi između raskrsnica sa ulicom Jovana Šerbanovića i Melničkim putem, kolovozi su vlažni, u nižim predelima snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara. Isto je i na ostalim putnim pravcima trećeg prioriteta u Braničevskom okrugu.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na putevima drugog prioriteta u opšini Žagubica. Zbog česte pojave odrona, Auto – moto savez Srbije vozačima savetuje sporiju i pažljiviju vožnju na Đerdapskoj magistrali. Oprezna vožnja, zbog mogućih odrona preporučuje se i na putu Kučevo – Majdanpek. Zbog odrona sužen je kolovoz u dužini od 40 metara na deonici Aljudovo – Manastirica. Saobraćaj se odvija usporeno jednom kolovoznom trakom, naizmeničnim propuštanjem. Usled otapanja snežnog pokrivača moguća je pojava lapavice i lokalnih poplava.

Republički hidrometeološki zavod za teritoriju Braničavskog okruga proglasio je žuti meteoalam i napominje da je prognozirana minimalna temperatura od – 5 stepeni nije neuobičajena, ali da je ipak potrebno preduzeti neophodne mere zaštite za aktivnosti na otvorenom prostoru.

Posebno su opasna jezera hladnog vazduha i duža zadržavanja u njima. Mogući su problemi u snabdevanju toplotne i električne energije. Postoji rizik od zaleđivanja česmi i instalacija za vodu. Nepovoljni su vremenski uslovi za hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate.

Preme merenju RHMZ u meteorološkoj stanici Veliko Gradište u 9:30 časova izmerena temperatura vazduha je – 5 stepeni, zabaležena je sumaglica, pritisak je 1000 hektopaskala, duva vetar iz pravca Istok – Jugoistok brzinom od dva metra u sekundi, vlažnost vazduha je 100 procenata, a visina snežnog pokrivača je 21 sentimetar.

U Požarevcu su kolovozi vlažni, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara.

Trotoari su delimično očišćeni, mestimično ima raskvašenog snega. Sneg pada sa grana drveća i krovova, a postoji opasnost i od ledenica. Trenutna temperatura je 0 stepeni.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker