„ASTRA ENERDŽI“ DEMANTUJE: Pravnici Opštine Žagubica će zastupati poplavljena domaćinstna protiv ilegalne MHE

Meštani sela Krepoljin, koji su pretrpeli štetu u jučerašnjoj poplavi za koju okrivljuju privatnu mini-hidroelektranu (MHE) na reci Mlavi u vlasništvu firme „Astra Enerdži“ iz Kragujevca, podneće tužbe za nadoknadu štete, rečeno je danas sajtu istmedia.rs u lokalnoj samoupravi.

Screenshot

Astra Enerdži je danas demantovala da je odgovorna za poplavu, ali predsednik Opštine Žagubica, Safet Pavlović, kaže da je ta firma isključivi krivac.

Rekao je da je formiran pravni tim koji će pomoći stanovnicima da tuže vlasnike mini-hidroelektane kako bi dobili nadoknadu za pretrpljenu štetu.

„MHE FIRME Astra Enerdži radi nezakonito, pošto im Opština Žagubica nije dala upotrebnu dozvolu“, rekao je Pavlović.

Astra Enerdži tvrdi da otvaranje brane mini-hidrolektrane nije ni na koji način dovelo do poplavljivanja sela Krepoljin.

„Naprotiv, brana je zaustavila ogroman, bujični talas vode i sprečila dodatno poplavljivanje. Brane u ovakvim situacijama ne mogu da budu izvor problema, jer mogu ili da uspore ili da akumuliraju vodu“, naveli su u Astra Enerdži.

Oni su ocenili da bi situacija bila mnogo gora sa bujičnim talasom u selu Krepoljin bila mnogo gora da brana nije postojala.

Pavlović, međutim, objašnjava da je prethodno, dok je brana MHE bila zatvorena, akumulacija poplavila celu žagubičku kotlinu (selo Izvarica, Ribare, Suvi Do), a kada je otvorena, voda je poplavila nizvodna poljoprivredna polja i ugrozila oko 200 domaćinstava.

On je naznačio da je u tri kilometara „Ribarske kotline“ od MHE uništen ceo biljni i životinjski svet.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker