REZULTATI VIŠEG TUŽILAŠTVA U POŽAREVCU: U Braničevskom okrugu dogodi se po šest ubistava godišnje!

Dragan Rupar, rukovodilac tužilaštva kaže da se ubistva u Braničevskom okrugu najćčešće dešavaju iz koristoljublja i osvete.

Više javno tužilaštvo u Požarevcu, koje je nadležno za Braničevski okrug sa 184.000 stanovnika, predstavilo je rezultate svog rada, a glavna specifičnost ovog područja je to što nema organizovanog narko-kriminala.

Dragan Rupar, zamenik višeg javnog tužioca, koji od početka 2018. rukovodi požarevačkim Višim tužilaštvom kaže da uprkos tome što su zaplene narkotika česte, nema organizovanih kriminalnih grupa koje deluju u ovom okrugu.

– To je rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada tužilaštva i policije. Osim čestih zaplena narkotika, najčešće se susrećemo sa ubistvima, pokušajima ubistava, nošenjem oružja, silovanjima i saobraćajnim nesrećama sa smrtnih ishodnom.

U Braničevskom okrugu se u proseku godišnje dogodi pet do šest ubistava, ali smo prošle godine za samo tri nedelje imali čak pet ubistava – kaže Rupar i dodaje da su istrage u ovim slučajevima okončane za dva, tri meseca.

Od pet ubistava koja su se dogodila u novemrbu 2018. dva su već dobila sudski epilog, a motivi za ove zločine su raznoliki.

– Tri ubistva su bila teška, izvršena iz koristoljublja i osvete, dok se jedno dogodilo posle svađe i pijanstva u kafani. Samo jedno je bilo porodično – objašnjava Rupar.

Zaposleni u Višem tužilaštvu neretko se sreću sa bizarnim slučajevima.

– Kao jedan od bizarnijih i zanimljivijih može se izdvojiti ubistvo koje se dogodilo u oktobru 2016., kada je sin ubio majku u njenoj kući, a da bi prikrio tragove, kuću je zapalio. Najpre se mislilo da se radilo o požaru nastalom zbog neispravne elektro-instalacije, ali je veštačenjem otkriveno da se radilo o podmetnutom požaru – priča Rupar i ističe da često praktikuju sklapanje sporazuma o priznanju krivice i da su u 2018. 42 odsto postupaka okončano sporazumom, dok je od početka 2019. deset predmeta okončano sporazumom.

Statistika za 2018. godinu
Procenat krivičnih dela

– 31.5 % optuženih za nedozvoljen promet drogom
– 31.5 % optuženih za nedozvoljeno posedovanje oružja
– 13.2 % optuženih za ubistvo
– 15.8 % optuženih za teško ubistvo
– 2.6 % optuženih za silovanje
– 2.6 % optuženih za obljubu nad nemoćnim licem
– 2.6 % optuženih za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Naravno da ima organizovanih grupa i dilera u Branicevu samo su policajci i niko ih ne hapsi a ni privodi. Konkretno sin policajca Radeta/lesa diluje kokain a stariji sin ispektora Sinise diluje heroin i to je opste poznato u Petrovcu na Mlavi ali niko ih ne dira jer ih stite roditelji. Pod organizovanim grupama spadaju osobe koje rade sa ovim osobama kao i PS Petrovac.
    Okruzni tuzilac iznosi netacne informacije a nije ni sposoban da se suprostavi ni kroz istragu organizovanoj grupi dilera.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker