OSUĐEN BIVŠI DIREKTOR JKP “DUNAV” VELIKO GRADIŠTE: Zloupotrebom položaja oštetio firmu za preko milion dinara

On je zloupotrebom ovlašćenja JKP “Dunav“ oštetio za oko milion i dvesta hiljada dinara

Pravosnažnom presudom bivši direktoer JKP “Dunav“ Veliko Gradište, Radoslav Živković (58) iz Velikog Gradišta osuđen je na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, kao i da plati paušal u iznosu od 5.000 dinara i troškove krivičnog postupka u iznosu od 39.000 dinara, dok je oštećeno preduzeće upućeno da u parničkom postupku zatraži satisfakciju za nastalu štetu u iznosu koji je pravosnažnom presudom utvrđeno.

Foto: Privatna arhiva

Presuda je doneta na osnovu mogućnosti da optuženi iskoristi mogućnost, ako prizna krivicu za koju se tereti, sa nadležnim tužilaštvom napravi sporazum o priznanju krivice, u zamenu za blažu kaznu. Tužilaštvo u Velikom Gradištu ponudilo mu je tu mogućnost, koju je bivši direktor „Dunava“ Radoslav Živković uz dogovor sa svojim advokatom Draganom Nikolićem, prihvatio i zaključio Sporazum. Osnovni sud u Velikom Gradištu, preko sudije za prethodni postupak Miroslava Lukića, prihvatilo je predlog Osnovnog tužilaštva iz Velikog gradišta i donelo presudu kojm je bivši direktor JKP “Dunav“ osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana. Pošto obe strane postupka nisu uložila žalbu na presudu, ona je automatski postala pravosnažna.

U obrazloženju presude navodi se da je bivši direktor JKP “Dunav“ u periodu od 01.12.2013. godine do 30.11.2016. godine, kao službeno lice u svojstvu direktora JKP “Dunav“ Veliko Gradište prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja drugome pribavio korist odnosno naneo štetu svom preduzeću na čijem je bio čelu.

– On suprotno odluci Nadzornog odbora nije izabrao najpovoljnije obavezno kolektivno osiguranje, kojim su radnici osigurani 24 časa, već je odabrao „Merkur osiguranje“ ADO Beograd, i zaključio osiguranje u ime JKP “Dunav“ za 21. radnika i za 36 meseci sa računa preduzeća isplatio novac u iznosu 1.368.354 dinara, odnosno isplatio više za 973.971 dinara, u odnosu na ponudu DOO „Novi Sad“ i time oštetio JKP “Dunav“ u pomenutom iznosu. U presudi se navodi da je bivši direktor oštetio preduzeće za 85.121 dinar, tako što je dvojici radnika preduzeća nakon njihovog prestanka radnog odnosa uplatio osiguranje u pomenutom iznous, za koliko je još oštetio firmu. Presudom je utvrđeno da je Živković firmu na čijem je čelu bio nekoliko godina oštetio i za iznos od 192.000 dinara tako što je sa računa preduzeća taj iznos uplatio autoprevozničkoj radnji Jovici Stevkiću iz Velikog Gradišta, bez dokaza da se izvršio ugovoreni prevoz.

Osuđeni direktor štetu koju je napravio preduzeću kojim je rukovodio u iznosu od oko 1.200.000 dinara moraće da nadoknadi. Sadašnja direktorka JKP “Dunav“ Ljubica Mitić kaže da će predložiti bivšem direktoru Radoslavu Živkoviću da naprave sporazum kako bi obeštetio firmu.

– Predložićemo Živkoviću da on lično, bez suđenja, vrati novac preduzeću koje je oštetio jednom dinamikom koja njemu i nama odgovara, kako bi izbegli parnicu i troškove koja ona nosi. Ako ne pristane onda ćemo morati da podnesemo tužbu, a sud će doneti konačnu odluku – decidirano je rekla ditektorka Ljubica Mitić.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker