U PLANU GRADNJA HOTELA, ŽIČARA I PUTEVA: Opština Žagubica mogla bi da postane novi skijaški centar?

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene turističke destinacije Kučajske planine.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Granica prostornog plana obuhvata celu teritoriju opštine Žagubica i delove teritorije opštine Despotovac. Njime je predviđena izgradnja novih puteva, ali i turističkih sadržaja, pre svega u funkciji skijaškog centra, uz očuvanje prirode.

Kako je navedeno u dokumentu, održivi razvoj turizma na Kučajskim planinama, sa Beljanicom, Crnim vrhom i južnim obroncima Homoljskih planina strateško je pitanje privrednog i socijalnog razvoja ovog dela Srbije. Ovaj razvoj će se bazirati na razvoju turističke infrastrukture i resursa, integrisanju područja u šire turističke prostore, kao i prezentaciji i održivom korišćenju prirodnih i kulturnih vrednosti, uz njihovu integraciju u jedinstvenu turističku ponudu ovog područja i šireg turističkog prostora.

– Prostorni plan predstavlja planski osnov kojim se obezbeđuju prostorni uslovi za ostvarenje i realizaciju posebne namene područja, što podrazumeva dugoročni održivi razvoj turizma u okviru turističke destinacije Kučajske planine i šireg turističkog prostora, uz integralnu zaštitu, unapređenje prezentaciju i održivo korišćenje prirodnih (Park prirode Kučaj-Beljanica i druga prirodna dobra), predeonih i kulturno-istorijskih vrednosti (manastiri Manasija i Gornjak, Trška crkva i druga kulturna dobra), uz razvoj ostalih (postojećih i planiranih) funkcija planskog područja, u meri i na način koji je u saglasnosti (ili je kompatibilan) sa ciljevima održivog razvoja planskog područja i zaštite prostora – navodi se u dokumentu.

Glavne aktivnosti uređenja prostora odnosiće se na unapređenje turističko-rekreativne opremljenosti prostora i turističke integracije sa širim okruženjem; unapređenje saobraćajne i infrastrukturne opremljenosti turističkog područja; unapređenje komunalne opremljenosti naselja i njihove pristupačnosti; očuvanje prirodnog stanja i kvaliteta životne sredine; racionalno korišćenje prirodnih resursa, a sve u skladu sa utvrđenim režimima zaštite prostora.

Izgradnja će biti usmerena na (ruralne) zone van zaštićenih prostora, uz unapređenje kvaliteta življenja lokalnog stanovništva i zaštitu njihovih ekonomskih i egzistencijalnih interesa kroz stimulaciju postojećih i razvoj novih delatnosti. Razvoj drumskog saobraćaja će biti usmeren na realizaciju auto-puta “Vožd Karađorđe”, za koji još uvek nije opredeljen položaj koridora.

Prostorni plan će se posebno baviti područjem manastira Manasija i Gornjak i njihovom zaštićenom okolinom.

SKIJAŠKI CENTAR

Potencijalno skijaško područje Beljanica (1.339 mnv) – Crni vrh (1.043 mnv) zauzima oko 18,5 km2 u obuhvatu plana i podrazumeva izgradnju modernog skijaškog centra, sa svim pripadajućim sadržajima turističke infrastrukture (skijaške staze, ski-liftovi, žičare, ski-stadioni i dr.).

Kapacitet skijaškog područja definisan planskom dokumentacijom mogao bi da iznosi oko 7.000 istovremenih skijaša, što je uzeto kao ukupni ekonomski, socijalni i ekološki prihvatni potencijal na dugi rok. Ovo pretpostavlja razvoj odgovarajućeg smeštajnog kapaciteta za sezonsko ili celogodišnje korišćenje – oko 5000 ležajeva u konačnoj fazi.

IZGRADNJA PUTEVA

Od primarnog značaja za razvoj turističke destinacije Kučajske planine je i realizacija turističkih puteva. Planira se rekonstrukcija, dogradnja i izgradnja deonica turističkih puteva, ukupne dužine oko 140 km:

  • Resavica – Resavska pećina, u dužini oko 8 km.
  • Vodna–Strmosten–Lisine–Mala Ravna reka–Vinatovača–Zlotska reka (oko 20 km).
  • Dutovo – Popovnjak – Vojnik (oko 5 km).
  • Lipovica (Trešnjevica) – Rečke – Busovata (Beljanica) – Mali kamen (Sastavci) – Podkrš – Žagubica (oko 38 km).
  • Krnja jela (Zlotska reka) – Mali kamen (Sastavci), u dužini oko 11 km.
  • Samar – Šesti (Crni vrh) – Obršja Lipe (oko 12 km).
  • Šesti (Crni vrh) – Jelen – Golo brdo (oko 6 km).
  • Trška crkva – Suvi do – Grđenica (Beljanica) u dužini oko 9 km.
  • Lipovica (Trešnjevica) – Raskrsnica (Bliznak) – rudnik Jasenovac – Vlaško polje (Krepoljin) u dužini oko 10 km.
  • Raskrsnica (Bliznak) – Bela reka (oko 8 km).
  • Osanica – Štubej (Homoljske planine) u dužini oko 13 km i dr.

NAJZNAČAJNIJI RAZVOJNI TURISTIČKI PUNKTOVI

Najznačajniji turistički lokaliteti su Lisine, Busovata (primarni centri u okviru Parka prirode Kučaj-Beljanica u kojima će se, u skladu sa režimima zaštite, razvijati turistički resursi i infrastruktura), Krupajsko vrelo i Resavska pećina (sekundarni centri);

Turistički kompleksi: Jelen, Grđenica, Vrelo Mlave, vazdušna banja Zdravča, termalna banja Suvi Do, Despotovačka banja i Kladenac (obuhvata turističke punktove Hilendar/Jasenovac i Gospodarev kamen/Trešnjevica);

Agro-turistički kompleksi: Homolje, Krepoljin, Lipovica (eko-farma), Bliznak/Bela reka (eko-farma), Lomnica i Panjevac;

Etno-parkovi: Laznica, Trška i Ribare;

Tranzitno-turistički punktovi: Obršja Lipe (istočna kapija Homolja) i Gornjak (zapadna kapija Homolja);

Kampovi (ribolovački): Vlaško polje i Ribare;

Drugi specijalizovani turistički punktovi: speleološki centar Krepoljin i park maketa Vojnik;

Info punktovi – ulazne stanice u zaštićeno područje Parka prirode Kučaj-Beljanica (7 potencijalnih lokacija na preseku putnih pravaca sa granicom zaštićenog područja);

Vizitorski centri: Osanica, Divljakovac, Mala Ravna reka, Vinatovača, Vrtačelje, Mali kamen i Samar;

Prihvatni ski-punktovi: Crni vrh, Busovata i Rečke;

Planinarsko-alpinističko-speleološko-paleološki punktovi i punktovi/poligoni eksteremnih sportova i kontrolisane avanture (slobodno penjanje, paraglajding, orijentiring i sl.): Gornjačke planine, Potkrš, Ponikva i Lisine (speleologija), Velika Tresta (orijentiring), Resavska pećina (avantura-park), Zdravča, Dubašnica i Predeo;

Naselja sa izraženim turističkim funkcijama: Despotovac, Žagubica, Resavica, Krepoljin, Stenjevac, Laznica, Milanovac, Panjevac, Sladaja, Strmosten, Ravna Reka, Osanica, Suvi Do, Sige i Jelovac.

Rani javni uvid trajaće do 3. decembra 2020. godine.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker