KOJA JE POZADINA USVOJENE ODLUKE? Milić tvrdi da ne naseljava migrante, Gradištanci zahtevaju ostavke čelnika (VIDEO)

Građani opštine Veliko Gradište, nakon usvojene odluke odbornika SNS-a i SPS-a o naseljavanju migranata na teritoriji opštine, zahtevaju njihove ostavke, kao i ostavke čelnika opštine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Foto: Privatna arhiva/Profimedia

Nakon objavljivanja snimka na našoj Fejsbuk stranici 8. sednice SO Veliko Gradište na kojoj su odbornici vladajuće koalicije SNS i SPS nakon protivljenja odbornika opozicije grupe građana “Glas naroda” i SPO-a, jednoglasno usvojili odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana (LAP) za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica, povratnika, tražilaca azila i migranata, ova mala opština ponovo je došla u žižu interesovanja javnosti, a građani opštine Veliko Gradište su ogorčeni, što se može videti i po komentarima.

S druge strane, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, u izjavi koju je ostavio za Objektiv, tvrdi da je cela ova priča daleko od istine.

– Lokalni akcioni plan se ne odnosi na naseljavanja migranata. Na teritoriji opštine Veliko Gradište do sada čak ni nisu registrovani tražioci azila ili migranti u potrebi bez utvrđenog statusa. Tražioce azila i migrante u potrebi bez utvrđenog statusa koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju, lokalna zajednica ne zbrinjava stambeno, ne zapošljava ih. Za ove kategorije stanovništa i o njihovoj zaštiti je nadležna Republika Srbija – pojašnjava Milić i iznosi podatke koji su doveli do njihove odluke.

– Na teritoriji opštine Veliko Gradište prema evidenciji povereništva ima oko 300 lica izbegličke populacije izbeglih iz BIH i Republike Hrvatske, svi oni imaju državljanstvo Srbije, prijavljeno prebivalište, regulisane lične karte. Od tog broja svega pet lica imaju boravište na teritoriji opštine i imaju status izbeglica. Interno raseljena lica sa Kosova koja imaju boravište na teritoriji opštine Veliko Gradište i raseljeničke legitimacije, takođe imaju prava na rešavanje stambenih i drugih potreba a da do sada nisu trajno rešili svoje potrebe – kaže Milić koji smatra da je u pitanju politički spin opozicije.

– Takođe da napomenem da je u junu mesecu na sajtu opštine Veliko Gradište objavljen Nacrt lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji opštine Veliko Gradište u periodu 2021. – 2025. godine na javni uvid, kao obaveštenje za javnost i poziv za javnu raspravu. Do 19. jula 2021. godine na dan održavanja 8. sednice Skupštine opštine, nije pristigao nijedan komentar, predlog, sugestija ili pitanje od građana. Zaključak je lako izvesti – kaže Milić.

Dakle, što se tiče objavljivanja na javni uvid na sajtu opštine Veliko Gradište Nacrta lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji opštine Veliko Gradište u periodu 2021. – 2025. godine, kao obaveštenje za javnost i poziv za javnu raspravu, možemo smatrati, kako je i sam Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište rekao, da je u pitanju samo politički spin, ali u ovom slučaju ne opozicije već vladajuće koalicije, jer posmatrajući sa strane realno stanje, koliko je građana opštine Veliko Gradište u tom periodu otvorio sajt opštine, ili, koliko uopšte građana opštine Veliko Gradište zna da opština ima svoj sajt?

Da podsetimo, država Srbija ima u planu da više od 60.000 migranata iz Azije trajno naseli u Braničevski okrug do kraja 2024 godine. Izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka dobiće srpsko državljanstvo, stanove i kuće, posao u javnim preduzećima i državnim institucijama, subvencije za pokretanje vlastitog biznisa i sva građanska prava, o ovoj temi smo već pisali prošle godine, a naša pisanja sada potkrepljuje i činjenica da država Srbija preko raspisanog konkursa za kupovinu i dodelu 200.000 napuštenih seoskuh kuća, mladima koji žele da žive na selu, provuče i migrantske porodice.

Posle serije neuspešnih sistemskih rešenja, Evropska unija na ovaj način, pretvaranjem Srbije u azijsku koloniju, namerava da reši migrantsku krizu. Pre tri godine EU je donela odluku o preraspodeli i premeštaju migranata unutar zemalja – članica. Protiv tog predloga glasale su Češka, Rumunija, Slovačka i Mađarska.

Vlast Viktora Orbana suprotstavila se zahtevu iz Brisela i sprečila ugrožavanje suvereniteta Mađarske. Evropski predlog o migrantskim kvotama odbijen je u mađarskom parlamentu i na referendumu. Države koje su prihvatile taj plan nisu dugo izdržale. Zbog brojnih incidenata, problema sa socijalizacijom, pa i terorističkim napadima, promenu strategije za rešavanje migrantske krize zahtevale su Nemačka i Francuska. Na njihovu inicijativu usvojen je, ovog puta bez javnog glasanja, projekat „Nova zemlja”, kojim je predviđeno da Srbija prihvati i trajno naseli više od 600.000 migranata, od kojih će više od 60.000 biti trajno naseljeno u Braničevskom okrugu! Novac za realizaciju tog plana obezbediće zemlje EU i SAD, koje će, u saradnji sa UNHCR-om, nadgledati njegovu realizaciju.

Od Srbije se zahteva da usvoji zakone i propise koji će omogućiti asimilaciju izbeglica i pozitivnu diskriminaciju, posebno po pitanjima zaposlenja, obrazovanja i zaštite ljudskih prava. Pored toga, projekat „Nova zemlja” insistira na političkim i građanskim pravima migranata, pa od vlasti zemlje – domaćina zahteva da prihvate strane kulture i da se prilagode njihovim običajima.

U praksi, to će izazvati promene u svim segmentima života u Srbiji, naročito u njenoj demografskoj slici.

Vlast Srpske napredne stranke uz pomoć njihovih lokalnih funkcionera iz opština, kao u ovom slučaju koji se upravo desio u opštini Veliko Gradište, gašenje života u mnogim selima zbog izostanka vrednosti, materijalnih i intelektualnih, i usled odlaska građana preko grane u potrazi za boljim uslovima života pokušava da taj problem reši naseljavanjem izbeglica iz Azije. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, prva je predložila da se migranti nasele „u delovima Srbije koji su pusti”. Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, podržao je tu ideju jer bismo, kaže, „tako oživeli te krajeve i dobili novu radnu snagu”.

– Migrantima treba ponuditi ostanak u Srbiji i na taj način dobiti korist od migracije. Time bismo oživeli napuštena sela, naselili prazne kuće, razvili privredu… Imali bismo više radne snage, pogotovo za sezonske poslove. Uostalom, ako deo migranata prihvati da ostane da živi u Srbiji, povećaće nam se i broj stanovnika, a samim tim i stopa nataliteta – kazao je Đurović.

I ostali režimski eksperti opšte prakse u medijskoj pripremi realizacije plana „Nova zemlja” plasirali su i plasiraju slične paušalne ocene o migrantima koji, kako kažu, većinom potiču iz srednjeg sloja i imaju velike radne kvalitete. Iako ističu potrebu da se na taj način reši loša demografska situacija, nemaju odgovor na dva suštinska pitanja.

Prvo, ako su pohvale o radnim i ostalim kvalitetima migranata zaista realne, zašto ih ne prihvataju mnogo razvijenije zapadne zemlje, i drugo, još važnije – zašto vlast u Srbiji rešenje demografskih problema ne traži zaustavljanjem odlaska svojih građana.

Umesto da stvori uslove za normalan rad i život u Srbiji, vlast i finansijski podržava trajno naseljavanje migranata. Prednost u obrazovanju i zapošljavanju, koju će im obezbediti državne institucije, mogu da doprinesu samo ubrzanju propadanja srpskih domaćinstva i odlasku radno sposobnog stanovništva.

Od početka migrantske krize, srpska napredna vlast je primenjivala trik kojim je od javnosti skrivala istinu. Pri ulasku izbeglica u Srbiju, od njih je traženo da podnesu zahtev za azilom ili izjavu o nameri da to urade. Kad bi to uradili, migrante bi puštali da prelaze granicu. Vlast je znala da će ih evropske države vremenom deportovati nazad u Srbiju, gde su tražili azil. Na taj način samo je kupovano vreme za pripremu projekta, koji za konačni cilj ima njihovo trajno naseljavanje u Srbiji. Šta se dešava iza političke scene otkrio je podatak objavljen u hrvatskim medijima, prema kome je samo iz Nemačke tokom 2016. godine u Srbiju vraćeno 94.000 migranata. Srpska vlast nikada nije objasnila gde su ti ljudi smešteni i šta se s njima kasnije desilo.

GRAĐANI OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE DOVEDENI PRED SVRŠEN ČIN

U septembru 2016. gonine je u skupštinsku proceduru ušao predlog novog zakona o azilu i strancima, koji će, kako je objasnio tadašnji ministar Nebojša Stefanović, državnim organima olakšati postupanje prema migrantima. U aprilu 2017. godine Vlada Srbije donela je uredbu o podsticajima za pomoć migrantima, kojom je iz budžeta izdvojeno 320 miliona dinara za poboljšanje uslova života u centrima za njihov smeštaj. Nakon toga tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke “KfW” u Srbiji Arne Gos 30. jula 2019. godine, potpisali su Sporazum o izmenama i dopunama Sporazuma o finansiranju kao i tekst Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju u vezi sa implementacijom Programa jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom.

U okviru pomenutog programa, čija je vrednost 20,8 miliona evra, a za čije sprovođenje je Nemačka donirala 11.931.634,97 evra, dok je učešće Srbije oko 8,87 miliona evra, realizovaće se ukupno 25 infrastrukturnih projekata u opštinama pogođenim migrantskom krizom i u opštinama naseljenim romima, povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji.

U okviru ovog programa koji je tadašnji ministar Zoran Đorđević potpisao sa direktorom Kancelarije Nemačke razvojne banke “KfW” u Srbiji Arne Gos, na teritoriji Braničevskog okruga, za početak u opštini Veliko Gradište treba da bude smešteno 800 migranta, dok u opštini Žabare 1.000 migranta.

U ovom trenutku, kako stvari stoje, nije moguće ni predvideti kako će država Srbija izgledati za 20 ili 30 godina. S obzirom na kulturu, običaje i tradiciju iz koje dolaze, migrantske porodice će se, za razliku od srpskih, značajno uvećati. Za dve – tri generacije Srbija bi mogla da postane islamska država u kojoj bi Srbi bili svedeni na nivo nacionalne manjine.

VLADA SRBIJE I NJEN PREDSEDNIK VRŠI SISTEMATSKI ZLOČIN NAD SVOJIM NARODOM

Srbi pune budžet iz koga Vlada porodicama migranata daje pomoć od 200.000 dinara za pokretanje biznisa i do 1,4 miliona za kupovinu kuća i adaptaciju seoskih domaćinstava. Istovremeno, ista napredna vlast Srbima i ostalim građanima Srbije, preko javnih izvršitelja, oduzima kuće, stanove i ostalu imovinu zbog neplaćenih računa za struju i sličnih dugovanja. Srbija je, kroz istoriju, duže provela pod okupacijom nego u slobodi, ali nikad nijedan strani osvajač nije u nju uselio 10 odsto tuđeg stanovništva. Posledice ovog političkog, društvenog, privrednog i demografskog eksperimenta biće katastrofalne, i zauvek će izmeniti izgled Srbije.

(Ekipa Tpknews.com)

2 Comments

  1. Uplašio se Milić za svoju fotelju a zna da može da zaglavi i ćorku sa svojom lopovskom bratijom pa sad peva drugu pesmu misleći da su gradištance glupi.

  2. ODLICNO RESENJE. I jos u blizini imaju ogroman vojni poligon kako bi mogli nesmetano da vezbaju. Dal nece konkurs za instruktore…….

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker