SKANDAL U POŽAREVCU: Maskirani radnik javnog izvršitelja napao urednicu portala SNI

U petak 03. septembra oko 9 časova i 30 minuta maskirani radnik javnog izvršitelja Marka Nikolića u Požarevcu javno je pred kamerom napao urednicu portala SNI, Mariju Joneker.

Marija Joneker/Foto: Privatna arhiva

Ovim napadom počinjeno je krivično delo: Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stava 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Maskirani radnik javnog izvršitelja Marka Nikolića je prognao urednicu portala SNI zbog zalaganja za ravnopravnost ljudi.

Naime, pomenuti radnik je grubim i glasnim tonom urednicu izbacivao van poslovne zgrade zbog nenošenja maske i namere da zakaže intervju sa javnim izvršiteljem Markom Nikolićem, a povodom jednog slučaja javnog izvršenja. U nameri da prikrije izvršenje krivičnog dela maskirani radnik izvršitelja Nikolića je pozvao patrolu policije koja je za nekoliko minuta stigla na lice mesta, ali je odbila da od žrtve izvršenog krivičnog dela Marije Joneker primi krivičnu prijavu na zapisnik.

Istim radnjama, osim počinjenog krivičnog dela maskirani radnik javnog izvršitelja Marka Nikolića u Požarevcu prekršio je i Etički kodeks javnih izvršitelja – Dostojnost iz člana 3. stav 3. koji obavezuje javne izvršitelje da u svojim aktima, obraćanju, ponašanju i govoru javni izvršitelj je dužan da vodi računa o profesionalnoj i opštoj kulturi i da svakim svojim postupkom očuva čast i ugled javnoizvršiteljeske profesije.

Kolegijum urednika SNI zahteva od nadležnih organa, javnog tužilaštva i Komore javnih izvršitelja preduzimanje zakonom propisanih mera na utvrđivanju odgovornosti.

KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRBIJE
Rasna i druga diskriminacija Član 387

(1) Ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Srbije, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.

(Tpknews.com/Marija Joneker)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker