PLIVALO SE U VELIKOM GRADIŠTU: Kroz ledenu vodu Dunava do časnog krsta! (FOTO/VIDEO)

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje u Velikom Gradištu, 14. put po redu, u organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila, obeležen je, kao i svake godine, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u ledenom Dunavu.

Foto: Promo

Na Dunavskom keju okupilo se mnogo ljudi. U konkurenciji od 15 učesnika, ovogodišnji pobednik bio je Adamović Miloš iz Požarevca. Milošu je pripao časni krst a Gradištanka Lepa Aleksić, kao jedinoj ženskoj učesnici plivanja, uručen je dukat.

Najmlađi učesnik u plivanjeu za Časni krst bio je Vasiljević Stefan (15) iz Kisiljeva.

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta Petrović Nenad, Željko Bojović, Stanko Zdravković, Stević Slavoljub i Okić Ivan, koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu. Jedini učesnici koji su plivali i u povratku bili su Stanković Nenad i Lepa Aleksić.

Sveštenik je u prigodnom govoru, tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u ledenu reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije.

– Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža – , rekao je sveštenik.

Po završetku nadmetanja, građani su se okupili u porti crkve gde je se uz liturgiju osveštala Bogojavljenska voda.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker