POSLE IZVOĐENJA PENALA: Italija je nakon 53 godine šampion Evrope u fudbalu

Italija je novi prvak Evrope u fudbalu nakon što je u velikom finalu na Vembliju slavila posle produžetaka i penala sa 3:2 (1:1, 0:1).

Foto: EPA-EFE/Catherine Ivill/POOL

Ovo je druga titula selekcije Italije u istoriji Evropskog prvenstva, a prva od 1968. godine, kada su kao domaćini prvenstva u finalu u dvomeču pobedili reprezentaciju Jugoslavije (1:1, 2:0).

Već na početku finala, fudbaleri Engleske su stekli prednost golom iz kontranapada koji je postigao Luk Šo u drugom minutu utakmice.

Gol koji je doneo prednost reprezentaciji Engleske je ujedno i najbrži gol dosad postignut u finalu Evropskog prvenstva.

To je do poluvremena ostao jedini pogodak, te je rezultat nakon prvih 45 minuta igre iznosio 1:0 u korist selekcije Engleske.

Početkom drugog poluvremena situacija na terenu se znatno izmenila, Italijani su imali nekoliko dobrih šansi za pogodak sve dok u 67. minutu nisu uspeli da izjednače golom Leonarda Bonučija.

U nastavku utakmice bilo je šansi sa obe strane terena, ali nijedna ekipa nije uspela da dođe do pogotka, te je nakon 90 minuta igre rezultat iznosio 1:1 i usledili su produžeci, a kako se rezultat ni nakon dodatnih 30 minuta nije promenio usledili su i penali.

U penal završnici za Italiju su precizni bili Berardi, Bonuči i Bernardeski dok su Beloti i Žoržinjo promašili.

Za selekciju Engleske penale su uspešno šutirali Kejn, Megvajer, a neuspešni su bili Rašford, Sančo i Saka.

ITALIJANSKI GOLMAN DONARUMA NAJBOLJI IGRAČ EVROPSKOG PRVENSTVA

Golman Italijanske fudbalske reprezentacije Đanluiđi Donaruma proglašen je večeras za najboljeg igrača Evropskog prvenstva.

Donaruma je večeras u finalu Evropskog prvenstva bio najzaslužniji za pobedu protiv Engleske na londonskom Vembliju, pošto je odbranio jedanaesterce Džejdonu Sanču i Bakaju Saki.

Prethodno je reprezentacija Italije tokom Prvenstva ostvarila svih šest pobeda i to u grupi protiv Turske, Švajcarske i Velsa, te su u četvrtfinalu savladali Belgiju i u polufinalu Španiju nakon izvođenja jedanaesteraca.

Englezi su u grupi ostvarili pobede protiv Hrvatske i Češke, uz remi sa Škotskom. Nakon grupne faze slavili su protiv Nemačke, Ukrajine i Danske i time se plasirali u finale Evropskog prvenstva.

Finalu na Vembliju je prisustvovalo oko 60.000 navijača, a među prisutnima su bili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

Pre početka finalne utakmice, nekoliko desetina navijača probilo je ogradu ispred londonskog stadiona Vembli u pokušaju da uđu na utakmicu između Engleske i Italije.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker