“SUPER ZELENA PROPUSNICA”: Italija uvodi novi kovid ausvajs za nevakcinisane

U Italiji postaje tesno, ali ne na fudbalskim utakmicama italijanske serije A, već se obruč stegao oko ljudskih sloboda zbog obavezne zelene propusnice. Skoro da neće postojati mehanizam da se zaobiđu mere zbog kojih tokom čitave godine se održavaju protesti širom Italije.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Nevakcinisani, a i vakcinisani, polako mogu da se pozdrave sa životom koji su nekada imali, jer će vakcinacija postati obavezan obrazac življenja sa gustim rasporedom. Neki predviđaju obavezu vakcine na svakih 4 do 6 meseci. Tako da će se i u Italiji nevakcinisani suočiti sa pooštrenim ograničenjima nakon što je vlada objavila da će nevakcinisanima biti zabranjene mnoge aktivnosti u slobodno vreme nakon uvođenja „super zelene propusnice“.

Trenutni propisi „Zelene propusnice“ u zemlji dozvoljavaju negativne rezultate testa u roku od 48 sati za pristup takvim mestima. Ali od 6. decembra do 15. januara negativan test više neće biti dovoljan za slobodne aktivnosti, a ograničenja bi se mogla produžiti i nakon 15. januara u regionima sa porastom broja slučajeva virusa kovid-19 ili povezanim prijemima u bolnicu.

Vlada Italije je takođe odlučila da postojeća Zelena propusnica postane obavezna za korišćenje gradskog javnog prevoza.

Priznaje da će ovo biti teško sprovesti, s obzirom na gužvu u italijanskim autobusima i metrou u vreme špica. Za pristup javnom prevozu, Zelena propusnica će biti dostupna onima sa negativnim testom, a ne samo vakcinisanima, saopštila je vlada.

No, to nisu jedine mere koje uvodi italijanska vlada, od 15. decembra policija i karabinjeri i nastavnici u školama biće obavezni da se vakcinišu, a važenje zelene propusnice smanjuje se sa 12 na devet meseci.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je da su nove mere neophodne za suzbijanje „sporog, ali postojanog“ porasta slučajeva virusa kovid-19 širom zemlje.

– Želimo da sprečimo pogoršavanje ne bi li istrajali, želimo da budemo vrlo obazrivi ne bi li izbegli sve rizike i uspeli da sačuvamo ono što smo uspeli da sačuvamo u toku ove godine. Iz tog razloga preduzimamo ove mere – , izjavio je italijanski premijer Mario Dragi na konferenciji za štampu nakon što je vlada jednoglasno odobrila nova ograničenja, i dodao da je on već primio treću dozu vakcine.

Ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da će od 1. decembra biti moguće vakcinisati trećom dozom, sve osobe starije od 18 godina ukoliko je prošlo pet meseci od prethodne vakcinacije.

Speranca je naveo da se trenutno čeka odluka EMA-e (Evropske agencije za lekove) i italijanske agencije za lekove Aifa koja će slediti Eminu odluku u vezi sa vakcinacijom dece mlađe od 12 godina. Ta odluka bi trebalo da bude doneta do kraja nedelje.

Očekuje se da će Fajzer dostaviti “pedijatrijske doze” do kraja decembra.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker