“PALI” NA FINANSIJAMA: Nepravilnosti u KPZ “Zabela”

Nepopisana imovina, pogrešna novčana knjiženja, izostanak javnih nabavki, isplata jubilarnih nagrada bez donetog rešenja… neke su od primedaba državnog revizora na poslovanje kazneno-popravnog zavoda “Zabela”, u kojem kazne izdržava oko 1.500 najtežih osuđenika.

zatvor-zabela

Revizijom poslovanja u 2015. utvrđeno je da Zavod nije izvršio ni popis svoje imovine, niti popis novčanih obaveza u iznosu koji premašuje 67 miliona dinara, a u finansijskom izveštaju za prošlu godinu su izostavljene obaveze prema dobavljačima, “teže” od 11 miliona.

– U pomoćnoj knjizi depozita nije evidentirano stanje deviza privremeno oduzetih od osuđenih lica i ne vodi se devizna blagajna za njihov promet, koja bi trebalo da beleži deponovanje prilikom dolaska na izdržavanje kazne, zamenu u dinare i podizanje pri izlasku na slobodu – naveo je u izveštaju sačinjenom na 124 strane generalni državni revizor Radoslav Sretenović.

Zavod nije iskazao ni stanje na podračunu za deponovanje novca osuđenika u Posebnom odeljenju, kažnjenih za organizovani kriminal, u iznosu od 141.000. Takođe, nema ni stanja blagajne osuđeničkog depozita ovog odeljenja, u iznosu od 199.000 i “halo” kartica u vrednosti od 2.000 dinara. Primedbe revizora odnose se i na jubilarne nagrade za 50 zaposlenih, od tri miliona i 270.000 dinara, jer za takvo plaćanje nije doneto posebno rešenje.

REKREACIJA

Iako to nije utvrđeno Zakonom o državnim službenicima i Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe – kao pravo iz radnog odnosa državnih službenika i nameštenika – Zavod je Sindikatu isplatio 157.000 dinara na ime rekreacije zaposlenih.
Pojedinim zaposlenima je mesečno isplaćivano i po 80 sati prekovremenog rada, iako zakon dozvoljava samo osam sedmično. Problematične su i liste prekovremenog rada, a Zavod nije popisao ni šest stanova koji su – od 1997. do 2007. – dati u zakup zaposlenima, niti je sa njima produžio ugovore…

Za sve ustanovljene nepravilnosti, državni revizor je izrekao mere koje treba preduzeti da bi se one otklonile, a uprava KPZ “Zabela” ima rok od 90 dana da postupi po nalozima i o tome sačini pismeni izveštaj.

ŽITO

Zavod je kod trećih lica uskladištio merkantilnu pšenicu iz roda 2014. i 2015, u iznosu od 494.000, te merkantilni kukuruz vredan 164.000 dinara – ali bez poštovanja načela obezbeđivanja konkurencije putem prikupljanja ponuda, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker