HOMOLJSKI MED: Prvi brendirani med u Srbiji sa zaštitom imena geografskog porekla

Lokalna samouprava opštine Žagubica u saradnji sa Ministarstvom za regionalni razvoj prepoznala je potencijale opštine Žagubica za razvoj pčelarstva.

Foto: Screenshot youtube

Ovaj projekat je podržala Vlada Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom za regionalni razvoj sa 15 miliona dinara, dok je iz budžeta opštine Žagubica izdvojeno oko 606.000 dinara.

Projekat “Uvećanje kapaciteta proizvodnje, prerade i plasmana homoljskog meda” sprovodi Pčelarska zadruga „Homoljemed“ koja je dobila 1.000 košnica sa rojevima, ali i pčelarsku opremu za preradu meda.

Direktor pčelarske zadruge Živorad Tomić naglašava da su Ministarstvo i lokalna samouprava prepoznali potencijale ove zadruge, i ponavlja da je Žagubički med prvi brendirani med u Srbiji sa zaštitom imena geografskog porekla.

On je izrazio nadu da će sledeća godina biti bolja po pčelare što se tiče „paše“ i da se iz tog razloga sada vrše pripreme da pčele što bolje prođu zimksi period.

Inače, pčelarska hrana se proizvodi u proizvodnom pogonu pčelarskog centra u Žagubici.

Menadžer centra Zoran Kerić, kaže da u tom pogonu postoje savremene linije za proizvodnju pogača za prehranu pčela, kao i pogon za pakovanje meda, koji je na raspolaganju svim proizvođačima, kao i da se proizvodnja odvija po HASAP standardu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker