USKORO “ZELENO SVETLO” VLADE: Ko ne nosi masku, ide u zatvor?!

Komunalni inspektori i komunalni milicajci biće ovlašćeni da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim i na otvorenim prostorima, a moći će i da izriču kazne na licu mesta, previđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Foto: Hirurška maska/Ilustracija

Kako je objavila Radio-televizija Srbije, o izmenama zakona će se u četvrtak izjašnjavati članovi Vlade, a 10. novembra i poslanici Skupštine Srbije.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za RTS je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara, što znači da će oni koji ne budu nosili masku morati da plate 5.000 dinara, odnosno upola manje ako to urade u roku od osam dana.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da je u poslednja četiri dana izvršeno 2.237 kontrola i podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka, ali gotovo nijedan protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

U vozilima javnog prevoza, kafićima, restoranima i parkovima poštovanje mera prati dvadesetak patrola beogradske Komunalne milicije, ali oni sada prekršaje mogu samo da konstatuju, ne i da kažnjavaju.

KAZNE MOGU BITI I ZATVORSKE

Kako smo već pisali, ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje. Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. To za zatvor ste izdvojili iz konteksta celog teksta. Pazite da nas ne uplašite a vidim to vam je cilj. Snaći ćemo se mi i sa tim zakonom. Srbi smo mi!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker