PREDSEDNIK PETROVAČKE OPŠTINE SAOPŠTIO: Zbog velike zagađenosti reke Mlave, zabranjen ribolov i rekreacija

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan je od prioritetnih ciljeva utvrđenih planom razvoja opštine Petrovac na Mlavi.

Foto: Promo

Kako je saopštio Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, voda reke Mlave ozbiljno je ugrožena i zagađena, nizvodno od Petrovca na Mlavi. Kvalitet vode u tom delu reke je 3b klase, što znači da se voda ne može koristiti za rekreaciju i ribolov.

„Prvenstveni razlog je što se u opštini još uvek ne vrši prečišćavanje otpadnih voda, jer ne postoji odgovarajuće postrojenje za tretman otpadnih voda, već se otpadne vode iz domaćinstava i privrednih subjekata ulivaju u reku Mlavu“, kaže Nedinić.

Nedinić je kazao da su na sastanku koji su čelnici opštine nedavno imali sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obavešteni da će se Petrovac naći u prvoj grupi opština u kojima će se graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i sanacija i rekultivacija deponije.

„Na ovaj način rešavamo ogroman ekološki problem, dobijamo čistu vodu i zaštićenu reku, kao i čitavo područje u tom delu toka Mlave. Deponija je takođe jedan od najvećih problema opštine kada je u pitanju očuvanje životne sredine, tako da će se njenom sanacijom i rekultivacijom ovaj problem jednim delom rešiti“, objasnio je Nedinić.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker