IMAJU U VLASNIŠTVU PAPRENE NEKRETNINE: Pod lupom Poreske uprave prvih 80 sumnjivih građana iz Braničevskog okruga!

Pod istragom Poreske uprave Srbije, kako saznaje TPKNEWS, našlo se prvih 80 sumnjivih građana iz Braničevskog okruga, a među njima je najviše vlasnika poznatih restorana, lekara, advokata i par lokalnih aktuelnih funkcionera kod kojih je otkrivena velika razlika između prijavljenih novčanih primanja i vrednosti imovine koju poseduju.

Ilustracija

Reč je o najbogatijima iz Braničevskog okruga, odnosno onima koji su u prethodne tri godine stekli imovinu koja je za oko 150.000 evra veća od njihovih dotadašnjih prihoda. Prema našim saznanjima, većina ovih ljudi prikazivala je da ima platu između 50.000 i 80.000 dinara, a u vlasništvu uglavnom imaju paprene nekretnine?!

Zanimljivo je da će se proveravati i podaci iz takozvanih poreskih rajeva, a kako saznajemo, poreznicima su zanimljivi za proveru i svi oni koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije skupih satova i nakita, kao i fotografije iz skupocenih automobila, iz soba ekskluzivnih hotela itd.

KAKO PORESKA UPRAVA KONTROLIŠE

– Imovina sumnjivih građana upoređuje se s podacima o ostvarenim prihodima. U postupku primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu Poreska uprava će utvrđivati vrednost celokupne imovine pojedinca u zemlji i inostranstvu, koristeći sve raspoložive podatke iz svojih i evidencija drugih institucija u zemlji, kao i podatke iz spoljnih izvora, uključujući i dostupne podatke iz tzv. poreskih rajeva – rekli su u Poreskoj upravi.

Osnovni kriterijum je nesrazmera između prijavljenih prihoda i uvećanja imovine, pa će građani kod kojih je ta nesrazmera najveća biti prvi provereni.

– Pri utvrđivanju vrednosti imovine uzima se u obzir celokupna imovina fizičkog lica, a naročito nepokretnosti – stanovi, kuće, poslovne zgrade, oprema za obavljanje samostalne delatnosti, motorna vozila, plovni objekti, štedni ulozi i gotov novac i druga imovinska prava, kao i izdaci za privatne potrebe pojedinca – objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Inače, Zakonom o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu propisana je stopa posebnog poreza od 75 odsto, kojom se oporezuje uvećanje imovine za koju neko ne može da dokaže da ju je stekao na zakonit način.

Ako se u postupku utvrdi da činjenice ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo, dostavljaju se potrebne informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova, Poreskoj policiji, Javnom tužilaštvu i drugim nadležnim organima.

PROČITAJ I

2 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker