USKORO POD KLJUČ I VAKCINISANI? Paradoks u Austriji nakon zatvaranja nevakcinisanih

Od ponoći su nevakcinisani građani u Austriji, među kojima i deca od 12 godina, u “lokdaunu” na osnovu odluke austrijske vlade donete zbog dramatične epidemijske situacije.

Prvog dana “lokdauna” za nevakcinisane u Austriji, broj novozaraženih i dalje je visok – 11.889, dok je 40 osoba preminulo.

Poređnja radi, u ponedeljak pre nedelju dana, bilo je još 8.178 novozaraženih. Takođe je u poslenja 24 sata zabeležen značajan porast broja kovid pacijenata u bolnicama širom Austrije i to za 120 više nego juče. Time je broj kovid pacijenata dostigao 2.447, a na intenzinoj nezi je treutno 441 pacijent, osam više nego juče.

Prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa nalaze se od danas u strogom “lokdaunu”. Dnevno ima i do 13.000 novih slučajeva, što je izrazito loša osnovica, jer se virus razmnožava eksponencijalno.

Predsednik Aleksander van der Belen upozorio je da je stanje veoma ozbiljno. Osobe koje nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ne stariju od 180 dana, ne mogu više da ulaze u sve prodavnice.

Uvođenjem “2G” pravila, nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i u frizerske i salone lepote i slično. Od sada oni mogu da idu samo u kupovinu svakodnevnih potrepština, kao što su namirnice i artikli za higijenu.

Svi nevakcinisani mogu da napuste svoj dom samo radi odlaska na radno mesto, zbog posete lekaru, odlaska u apoteku, radi telesnog i psihičkog oporavka, odnosno u šetnju, kao i zbog pružanja pomoći drugima. Time su potpuno onemogućeni da idu u restorane, barove, diskoteke, ali i na koncerte ili u bioskop, što je i dalje moguće samo vakcinisanima i izlečenima.

Pored toga, nevakcinisani imaju pravo da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva. Nevakcinisani mogu da izlaze iz kuće i radi posete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet. Nova mera važi za sve nevakcinisane građane starije od 12 godina, tako da pogađa i decu koja mogu, a još se nisu vakcinisala. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine moraće, do druge, redovno da se testiraju.

U školama se nastavlja nastava kao i do sada, ali uz nove zaštitne mere. Tako će naredne dve godine biti ponovo primenjivana takozvana “bezbednosna faza”. Ona predviđa da će svi đaci biti tri puta nedeljno testirani, od čega najmanje jednom pi-si-ar testom. Takođe, stariji đaci i nastavnici u višim razredima moraće da nose FFP2 masku tokom nastave.

Nova mera predviđa i proširenje obaveze nošenja maski za sve građane u zatvorenim prostorima.

MINISTAR ZDRAVLJA ŽELI NOĆNI “LOKDAUN” ZA SVE

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn, nakon uvođenja zaključavanja za nevakcinisane, izjasnio se za noćni “lokdaun” za sve građane.

Mikštajn je, u dnevniku javnog servisa ORF, kazao da nevakcinisani podstiču infekcijski talas. Naglasio je da se to vidi na osnovu nedeljnih incidencija, koje su kod nevakcinisanih pet do šest puta veće.

Ako se broj novozaraženih ne promeni, najavio je nove mere i dodao da se razmatra uvođenje noćnog “lokdauna” i za sve vakcinisane građane.

“Mere su potrebne jer imamo veoma dramatičnu situaciju na intenzivnoj nezi”, objasnio je Mikštajn, i najavio je da će uskoro uslediti i uvođenje obaveze vakcinacije za osoblje u zdravstvu.

OKO DVA MILIONA LJUDI POGOĐENO NOVIM MERAMA

Broj pogođenih građana ne može detaljno biti utvrđen na osnovu raspoloživih brojki. Ali poznato je da je oko 5,7 miliona stanovnika Austrije potpuno imunizovano, a to znači primili su do tri doze vakcina protiv koronavirusa, ili su, posle preležanog kovida-19, primili najmanje jednu dozu vakcine. Isto tako je poznato da je broj dece ispod 12 godina oko milion.

Kada je reč o osobama koje su preležale koronu njih je dodatno oko 210.000. Na osnovu podatka Austrija ima 8,9 miliona stanovnika, to znači da je oko dva miliona pogođeno novom merom austrijske vlade.

“LOKDAUN” NEVAKCINISANIH TRGOVINU KOŠTA 350 MILIONA NEDELJNO

Sa druge strane Udruženje trgovaca Austrije tvrdi da će restriktivne mere za nevakcinisane uticati na to da se u trgovini obrt smanji nedeljno za 350 miliona evra. S tim u vezi Privredna komora Austrije traži od vlasti produženje mera pomoći i olakšice.

„Sada su potrebni produženje ekonomskih mera pomoći za posebno pogođene privredne grane i brza realizacija već dugo zahtevanih pozitivnih podsticaja za vakcinaciju”, kazao je predsednik Komore Harald Marer navodi Tanjug.

Predstavnik trgovaca Rajner Trefelik ističe da će tom merom oko 35 odsto potencijalnih mušterija biti sprečeno da kupuje. Posebno preduzeća koja zavise od manifestacija su prošle godine imale ogroman pad obrti do čak 50 odsto, dodao je on. Slično je, kaže, i sa trgovcima u centru grada, turističkim centrima i za prodavce na pijacama.

Trgovci strahuju da bi mogla da potpuno propadne predbožićna kupovina, pošto se bliži period kada Austrijanci kupuju poklone, a to jedna trećina stanovnika neće moći, izuzev onlajn.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ja mislim da ovi Austrijanci ne znaju više gde guraju i šta rade kao muva bez glave su oni ne samo oni nego izgleda i ceo svet tužno i žalosno šta rade sa narodom i decom čisto IZIVLJAVANJE

  2. Mediji ne donose tačne i potpine informacije. Time još više plaše neupućene ljude.
    Mi smo sinoć u Pragu (u Ceskoj su ista ograničenja kao u Austriji) bili na firminoj proslavi gde je bilo i sporta i zabave, jela i pića… Biki smo u 4 lokala i svuda su tražili QR kod koji potvrđuje da ste ili vakcinisan, ili zaštićen ili brzim testom negativan. Tako da smo bili svi zajedno i vakvinisani inevakcinisani koji su imali brzi test na žalost plaćen 8 eur ali možemo svi. Svuda i bez maski u svakom restoranu, klubu ili hali za sport. Nije tačno da samo vakcinisani mogu….

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker