PAŽNJA: Kazna za bacanje petardi i do 100 hiljada dinara!

Povodom predstojećih praznika MUP Srbije apelovao je na građane da pirotehnička sredstva ne kupuju od neovlašćenih i nestručnih osoba i na mestima koja za to nisu odobrena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se tokom predstojećih praznika suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da ih ne kupuju na neovlašćenim mestima poput uličnih tezgi i pijaca.

„Upotreba takvih pirotehničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike koji se ogledaju u trajnim posledicima po zdravlje, uznemirenje građana, narušavanje javnog reda i mira, kao i moguće izazivanje požara i eksplozija“, poručio je Momčilo Sovilj iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naglasio da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti radi kontrole prometa pirotehničkih sredstava i suzbijanja nelegalne prodaje.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće sa radom u cilju suzbijanja ovakvih pojava i napominjemo da će svako ko se bude ponašao suprotno zakonu biti sankcionisan“, istakao je Sovilj.

Odredbama Zakona o javnom redu i miru predviđene su velike novčane, kao i zatvorske kazne, za sve koji koriste pirotehniku ili pucaju iz vatrenog oružja.

Bacanje petardi i paljenje ostalih pirotehničkih proizvoda kažnjava se novčanom kaznom od 50 do 100 hiljada dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 dana.

Kazna se odnosi i na maloletnike, ali i na decu mlađu od 14 godina, s tim što će za njih odgovarati roditelji.

Takođe, pored kazne za pirotehniku, kažnjava se i pucanje iz vatrenog oružja novčanom kaznom od 100 do 150 hiljada dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Svake godine, pre novogodišnjih praznika, apeluje se, posebno na roditelje, ali i sve građane, da ne koriste pirotehniku i ne bacaju petarde. Pored narušavanja javnog reda i mira, petarde i ostala pirotehnika može ozbiljno ugroziti zdravlje i bezbednost građana i svake godine dešava se veliki broj povreda, posebno kod najmlađih koji se igraju pirotehničkim proizvodima.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker