POMAŽE INVALIDIMA: Paraolimpijac u humanoj misiji

Paraolimpijac Goran Nikolić iz Kragujevca, obilazi gradove u Srbiji, u svojoj humanoj misiji pomaganja sportistima sa invaliditetom.

Goran Nikolić

Tokom ovih poseta on promoviše film i knjigu o svom poduhvatu za Ginisa, izvedenom pre dve godine, kada je za 55 dana istrčao 55 maratona. Reč je o filmu „Otvorenih očiju“ Marka Novakovića i knjizi „Maratonac“, koju je Goran napisao u saradnji sa Aleksandrom Bojićem.

Promocije imaju i humanitarni karakter, jer se tada prikuplja pomoć za razvoj sporta osoba sa invaliditetom, posebno Paraolimpijskog kluba „Junior“ iz Kragujevca, čiji je i Goran član. Svaki darodavac na poklon dobija i jedan primerak knjige o hrabrom maratoncu, koji vidi samo na jedno oko, i to svega pet odsto. Međutim, to ga nije sprečilo da 2016. godine izvede pravi podvig, i to ne u jednoj, već u tri države. Trčao je ukupno 55 dana, kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu i Goru, i svakog dana prelazio po 42 kilometra. Na taj način pretrčao je 2.400 kilometara i tako ušao u Ginosovu knjigu rekorda.

Na njegovoj maratonskoj stazi, u septembru 2016. godine, našao se i Požarevac. U aprilu naredne godine, ovaj paraolimpijac planira novi poduhvat, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, kada će za 77 dana istrčati 77 maratona, i to u Americi.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker