POMAŽE INVALIDIMA: Paraolimpijac u humanoj misiji

Paraolimpijac Goran Nikolić iz Kragujevca, obilazi gradove u Srbiji, u svojoj humanoj misiji pomaganja sportistima sa invaliditetom.

Goran Nikolić

Tokom ovih poseta on promoviše film i knjigu o svom poduhvatu za Ginisa, izvedenom pre dve godine, kada je za 55 dana istrčao 55 maratona. Reč je o filmu „Otvorenih očiju“ Marka Novakovića i knjizi „Maratonac“, koju je Goran napisao u saradnji sa Aleksandrom Bojićem.

Promocije imaju i humanitarni karakter, jer se tada prikuplja pomoć za razvoj sporta osoba sa invaliditetom, posebno Paraolimpijskog kluba „Junior“ iz Kragujevca, čiji je i Goran član. Svaki darodavac na poklon dobija i jedan primerak knjige o hrabrom maratoncu, koji vidi samo na jedno oko, i to svega pet odsto. Međutim, to ga nije sprečilo da 2016. godine izvede pravi podvig, i to ne u jednoj, već u tri države. Trčao je ukupno 55 dana, kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu i Goru, i svakog dana prelazio po 42 kilometra. Na taj način pretrčao je 2.400 kilometara i tako ušao u Ginosovu knjigu rekorda.

Na njegovoj maratonskoj stazi, u septembru 2016. godine, našao se i Požarevac. U aprilu naredne godine, ovaj paraolimpijac planira novi poduhvat, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, kada će za 77 dana istrčati 77 maratona, i to u Americi.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close