NEMA VIŠE PARA: Opština Veliko Gradište pred bankrotom?

Opština Veliko Gradište je pred ozbiljnim finansijskim problemima i preti joj kolaps i bankrot, ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere da se sadašnje stanje popravi.

Kako saznajemo, od ljudi koji su zapošljeni u opštini Veliko Gradište, a, ujedno i koji su nezadovoljni jer još uvek nisu dobili plate, i kako su nam rekli neznaju ni kada će da ih dobiju jer opština nema više para u budžetu.

– Na sastanku koji je bio održan zbog finansijskim problemima u koje je zapala opština, jer još uvek nije odobren kredit od 75 miliona dinara, koji je zatražen za finansiranje kapitalnih investicija u unapređenju infrastrukture, a od koga je, u stvari, opština planirala da isplaćuje plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima -, kaže naš izvor upoznat sa situacijom, i dodaje – Na samom sastanku predsednik opštine Dragan Milić je svima nama jasno dao do znanja da se ne nadamo u skorije vreme da će da dobijemo plate, jer u opštinskom budžetu nema para, a nema više ni šta da se proda da bi se pokrio minus. Zbog toga je naredio Poreskom odeljenju da započnu sa prinudnom naplatom poreza svim građanima, pravnim licima i preduzetnicima koji imaju dug po osnovu poreza na imovinu i ostalih lokalnih javnih prihoda ranijih godina – kaže naš izvor.

Poslednjih godina sistem finansiranja u opštini Veliko Gradište pretrpeo je niz pogrešnih i neadekvatnih promena koje su zajedno sa kriminalom, korupcijom i nenamenskim trošenjem novčanih sredstava iz budžeta opšine, ostavilo trajno negativan uticaj na ekonomske performanse i stanje javnih finansija, javnih preduzeća, institucija i ustanova.

Bez jasno determinisanog sistemskog okvira, nepostojanja čvrstog budžetskog ograničenja i naglih zakonskih izmena, pre svega u cilju dobijanja pozitivnih ocena “pobede” na izborima i opstajanja na vlasti, dovelo je finansije opštine u bezizlazno stanje “Zonu sumraka”.

Najporazniji efekat neuređenih finansija u opštini Veliko Gradište je to što su usluge koje građani dobijaju od lokalnog nivoa vlasti na zabrinjavajuće niskom nivou, iako je učešće rashoda za zaposlene u ukupnim rashodima budžeta opštine neshvatljivo visoko i da prelazi čak 40% od ukupnog budžeta. Zbog toga se opština Veliko Gradište nalazi pred bankrotstvom.

Ukoliko se ne uspostavi kredibilan i održiv budžetski proces u opštini finansije će nastaviti da generišu dugove, koji će, pre ili kasnije, postati fiskalni rizik i permanentna obaveza za Republički budžet. Sve dosadašnje analize ukazuju da budžetski transferi i zloupotrebe u trošenju javnih sredstava predstavljaju glavni mehanizam kontrole vlasti i prikriveni vid političke pljačke lokalnih opštinskih moćnika i njihovo bogaćenje. S krajnjim ciljem, a, svi mi smo svedoci tog, finansijskog urušavanja i nekontrolisane prodaje resursa lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova od starne istih opštinskih moćnika koji su preletanjem iz stranke u stranku već godinama na vlast.

Očito da je jedini cilj Gradištanskih opštinskih moćnika bio da se jedinice lokalnih samouprava i lokalna javna preduzeća, institucije i ustanove dovedu u bezizlaznu situaciju, da se prezaduže, gomilanjem nenaplativih potraživanja i njihovim otpisom dovedu u velike gubitke iznad visine kapitala, te da se uz neizmirene obaveze prema dobavljačima i radnicima kao jedino rešenje preporuči prodaja i privatizacija istih – vodovoda, kanalizacionih sistema, grobalja, gradskog zemljišta, zgrada, rekreativnih centara i drugih resursa u vlasništvu lokalnih samouprava, u šta smo se i mi sami uverili svih ovih godina.

Zbog tih istih opštinskih moćnika koji su godinama uništili privredu i sve rasprodali da bi napunili svoje džepove, građani i generacije koje dolaze nemaju više perspektivu za opstanak.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker