NEMA UGOVORA: Nema ni besplatan prevoz za požarevačke učenike

Kompanija Arriva Litas saopštila je da nema više mogućnosti da besplatno prevozi učenike na teritoriji Grada Požarevca.

Na šalterima za informacije iz kompanije “Ariva” u Požarevcu je istaknuto obaveštenje o tome da od 4. marta ne važi subvencionisani prevoz đaka, pa će oni dnevne ili mesečne karte morati da plaćaju po punoj, komercijalnoj ceni.

Pomenutoj kompaniji je ugovor sa lokalnom samoupravom koja je osnovcima plaćala punu cenu karte, a srednjoškolcima dotirala trećinu cene, saznajemo, istekao još 28. februara. S obzirom na to da novi prevoznik još nije izabran, “Ariva” je do 3. marta bila produžila prevoz đaka sa februarskom mesečnom kartom. Ali, od 4. marta su roditelji oko 1.600 osnovaca i srednjoškolaca primorani da – u nedostatku drugog rešenja – sami plaćaju ne male iznose, sve dok Grad ne izabere novog prevoznika.

Pritom je javna nabavka za ovu uslugu objavljena još 22. januara, a rok za podnošenje prijava je istekao 27. februara. U međuvremenu je – zbog izmene konkursne dokumentacije – taj rok pomeren do 1. marta, ali konačna odluka još nije doneta.

Upravo zbog pomenute izmene “Ariva Litas” je odustala od učešća na tenderu, smatrajući da su njome znatno sniženi standardi.

– Ne možemo da učestvujemo u nadmetanju koje zanemaruje bezbednost dece i kvalitet prevoza, a kao glavni uslov za učestvovanje forsira najnižu cenu – navedeno je, između ostalog, u saopštenju “Arive”.

U gradskom Odseku za javne nabavke kažu da je zakonski rok za donošenje odluke od 25 dana skraćen na deset, pa očekuju skori izbor prevoznika.

Saopštavaju i to da vrednost ove nabavke, bez poreza, ukupno iznosi 45,7 miliona dinara, a prevozom je obuhvaćeno oko 1.600 učenika – čak 1.160 osnovaca.

ODGOVOR GRADSKE UPRAVE

Povodom obraćanja javnosti iz kompanije “Ariva” koja ima primedbe na račun tendera za prevoz đaka, Gradska uprava u Požarevcu smatra da je takav postupak grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama i protivpravni uticaj na Komisiju, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača.

– Izmenom dokumentacije je obezbeđena veća konkurencija u cilju efikasnog trošenja javnih sredstava, kako bi se dobile najpovoljnije ponude, ali nije zanemarena bezbednost dece. Svi ponuđači su morali da dostave potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila i dokaze o tome da su u svom prethodnom poslovanju obavljali prevoz učenika – navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

ŠKOLE

Iz lokalnog budžeta se potpuno izmiruju troškovi prevoza učenika osam osnovnih škola, od kojih polovina do učionica putuje i po 15 kilometara. Što se tiče srednjoškolaca, kojima Grad plaća 30 odsto od pune cene prevoza, oni putuju do Požarevca u kojem radi pet srednjih škola, te do Kostolca koji ima samo jednu takvu obrazovnu ustanovu.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker