BEOGRAD NE POŠTUJE PROTOKOL: Održan sastanak Kongresa Vlaha Srbije sa delegacijom OEBS-a

Kongres Vlaha Srbije primio je delegaciju Visokog komesara OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina iz Haga, u nedelju 6. maja u prostorijama Vlaške narodne stranke u Boru.

Foto; Promo

Delegaciju iz Haga predvodili su Tihana Leko- Viši savetnik i dva konsultanta, Nataša Bošković i Saša Vulić.

Kongres Vlaha Srbije predstavljali su Protojerej ikonom stavrofor Bojan Aleksandrović – administrativni vikar timočki, dr Predrag Balašević – predsednik Vlaške narodne stranke, Zaviša Žurž – predsednik Društva za kulturu Vlaha/Rumuna severoistočne Srbije “Ariadnae Filum” i Dušan Prvulović – predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.

U razgovoru je bilo reči o položaju rumunske/vlaške zajednice u Srbiji, o poštovanju manjinskih prava ove zajednice od strane države Srbije kada je u pitanju obrazovanje i informisanje na rumunskom jeziku, položaj Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji, javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i predstojeći izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Predstavnici Kongresa Vlaha Srbije izrazili su nezadovoljstvo zbog nivoa prava koja im država Srbija daje. Kao i da ne postoji napredak u učenju rumunskog jezika u timočkim školama, u medijima na rumunskom jeziku, kao ni u verskom bogosluženju na rumunskom jeziku, već naprotiv, reč je o jednoj značajnoj stagnaciji u poslednjih par godina. Beograd ne poštuje protokol iz 2012. koji su potpisale Srbija i Rumunija i kojim je predviđeno rešavanje ovih problema. Delegacija Kongresa navela je konkretne primere kakvim se sve metodama koriste institucije u Srbiji.

Foto: Promo

Gosti su pažljivo saslušali i pribeležili sve prigovore predstavnika Kongresa Vlaha Srbije.

Delegacija Visokog komesara OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina iz Haga nije dala izjave za štampu, tim koordinatora Kongresa Vlaha Srbije oglasio se saopštenjem.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker