NEĆE MOĆI: Više ne možete da se vozite kombijem, a evo zašto ih je Vlada Srbije zabranila

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji zabranjuje kombi prevoz sa manje od devet sedišta, stupio je na snagu u ponedeljak, zbog čega prevoznici najavljuju masovne blokade saobraćajnica.

Foto: D. Goll

Ukidanje kombi prevoza najavljuje se mesecima, a od ponedeljka je i zvanično zabranjen.

– Nema nijednog razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne poštuje. Nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje – izjavila je prošle nedelje potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je rekla, kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i, sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način.

– Nije samo što gubimo novac, mi na taj način urušavamo potpuno transportnu delatnost. Ono što kombi prevoznici očekuju, to je da uđu praktično u zakon i da mogu da vas voze, kako građani kažu, od stana do stana, kako kome odgovara. To ne postoji nigde u svetu – rekla je ministarka.

Kako je rekla, oni koji su obavljali takvu vrstu prevoza ne moraju da izgube posao, jer postoji legalan vid a to su mini busevi gde se zna koju kategoriju mora da ima vozač.

Nismo nelegalni, neka nas uvedu u javni saobraćaj

Screenshot

Međutim prevoznici upozoravaju da i pored toga neće odustati od posla, a najavlajuju i nove proteste koji će biti radiklaniji.

– Šta ćemo tačno da blokiramo zavisiće od toga kako nas država bude tretirala – rekao je Igor Nestorović iz “GEA Tursa”. Iako nije precizirao koji putevi bi mogli da budu pod blokadom, ranije je iz Udruženja kombi prevoznika najavljeno da će kada dođe vreme, javnost biti detaljno obaveštena o svim aktivnostima, uključujući blokade puteva, mostova, pa čak i graničnih prelaza i Vlade Srbije…

Kako dodaje Nestorović, sporni Zakon je uvek bio isti, samo je sada politika postala rigoroznija.

– Mi smo dali predlog da se kombi prevoz uvede u javni saobraćaj. Naša udruženja godinama rade legalno, plaćamo sve poreze i dažbine, a sada kažu da smo nelegalni. Šta onda plaćamo ako smo nelegalni? Problem je što oni koji su zaista nelegalni, i ne plaćaju državi, hoće da se zavedu kao legalni, i mi prevoznici smo protiv toga – kaže Nestorović.

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, sa manje od devet sedišta, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici. Udruženje kombi prevoznika okuplja 400 vozila i ima 600 zaposlenih.

Kako su prevoznici rekli, svaki njihov član je registrovan u APR-u.

– Način organizovanja prevoza ovim vozilima je različit, skuplji je od autobusa a jeftiniji od taksija, i kao takav nikome nije konkurencija. Mi prevozimo manje grupe putnika, na seminare, do aerodroma gradova do kojih ne postoji drugi vid prevoza, prevozimo trudnice, majke sa malom decom, starije osobe, studente, poslovne ljude, filmske ekipe, muzičke bendove… njima odgovara takav prevoz baš zbog svoje specifičnosti. Brži je, elegantniji, nema određenu rutu i vreme se formira na osnovu zahteva klijenta – kažu prevoznici.

Kako ističu, zahtevaju odlaganje primene zakona kako bi se omogućio dogovor o izmenama i dopunama zakona na obostrani interes.

Novi protesti će biti radikalniji

Foto: Tanjug

Udruženje kombi prevoznika najavilo je radikalizaciju protesta, ukoliko do kraja ove nedelje ne dobiju odgovor iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o njihovim zahtevima.

Potpredsednik udruženja Branko Petrešević izjavio je danas na konferenciji za novinare da na prethodnom sastanku sa predstavnicima ministarstva nije postignut dogovor i da očekuju da primena Zakona o prevozu putnika, koji im omogućava rad bude odložena.

– Ukoliko se to ne dogodi, ponovo ćemo organizovati proteste – rekao je on.

Kombi prevoznici nedavno su protestvovali u Beogradu, kada je oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo u protestnoj vožnji, posle čega je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović odbacila njihove stavove. Ona je tada istakla da nema razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne primenjuje i da država ne može da dozvoli da neko ne poštuje zakon.

Sada su međutim najavili da će ih na protestu biti mnogo više.

TPKNEWS/D.K

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker