ZARAZA U KASARNI U POŽAREVCU: Inficirano najmanje 50 vojnika, jedan raskinuo ugovor i “pobegao” iz vojske

Najmanje 50 vojnika zaraženo je virusnim konjuktivitisom u kasarni Vojske Srbije u Požarevcu, saznaje Telegraf.rs.

Do zaraze je najverovatnije došlo od jednog vojnika, poreklom iz Leskovca, kod koga nije na vreme uočen konjuktivitis. Iz jedne spavaonice ubrzo se proširio i na druge vojnike.

Prema prvim informacijama, prvo je konjuktivitis dijagnostikovan kod oko 30 vojnika koji su zatim prebačeni na pregled na VMA. Posle pregleda vraćeni su u kasarnu, ali nije izdata naredba za karantin. U međuvremenu, vojnici su dobili izlazak u grad.

[wpedon id=66270]

Nema podataka da li su zaraženi vojnici infekciju preneli na civile s kojima su bili u kontaku u gradu jer se ova bolest vrlo lako prenosi. Posle toga, broj zaraženih vojnika popeo se na oko 50 kada je odlučeno da se zabrane izlasci i da se vojnici puste na kućno lečenje na 14 dana.

ODGOVOR MINISTARSTVA ODBRANE

Saznanja novinara potvrdili su i u Ministarstvu odbrane. Njihov odgovor prenosimo u celosti:

– U prethodnom periodu, zaključno sa 4. februarom, evidentirani su slučajevi virusnog konjuktivitisa kod vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni u Požarevcu. S obzirom na to da inkubacioni period konjuktivitisa traje od četiri do 10 dana, period zaraznosti od 12 do 14 dana nakon pojave znakova i simptoma bolesti, te da se infekcija prenosi direktnim i indirektnim kontaktom sa obolelom osobom, preduzeta je adekvatna protivepidemijska mera i svi vojnici kod kojih je specijalističkim pregledom dijagnostikovan konjuktivitis upućivani su na kućno lečenje u trajanju od 14 dana. Napominjemo da nije bilo nikakvog bekstva, a pogotovo ne masovnog, već je jedan od vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka posle lečenja podneo zahtev za prestanak službe u Vojsci Srbije. Odmah nakon otkrivanja virusnog konjuktivitisa u kasarni u Požarevcu preduzete su sve neophodne protivepidemijske mere koje obuhvataju pojačan epidemiološki nadzor do isteka dvostrukog maksimalnog inkubacionog perioda od pojave poslednjeg slučaja (ukupno 20 dana), pojačane higijenske mere vojnika i davanje preporuka u cilju sprečavanja širenja bolesti. Takođe, svakodnevno je vršena sanitetska smotra vojnika u cilju ranog otkrivanja novoobolelih. Podsećamo da je epidemijski konjuktivitis bolest koja zahteva samo simptomatsku terapiju: često ispiranje očiju rastvorom troprocetne borne kiseline ili fiziološkim rastvorom i hladne obloge, a oboleli se moraju isključiti iz kolektiva tokom trajanja perioda zaraznosti. Imajući u vidu navedeno, za lečenje obolelih nije neophodna hospitalizacija – navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane.

ŠTA JE VIRUSNI KONJUKTIVITIS?

Konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača se prostire na unutrašnjem delu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Upaljena vežnjača čini beonjaču (skleru) crvenom za vreme konjunktivitisa.

Ovako izgleda oko osobe koja ima konjuktivitis Foto-ilustracija: Foter/theapoc

Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja izaziva ozlede i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije hlamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako retko.

Uzročnici su i alergije na polen, prašinu, šminku za oči ili životinjsku dlaku, a može biti povezan i sa nekom drugom bolešću. Javlja se tokom obične prehlade ili nekih vrsta osipa…

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (peškir, jastučnica ili odeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose kontaktna sočiva, kao i oni koji vreme provode pred računarom. Teškoće se mogu javiti i zbog suvog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suv vazduh.

(Tpknews.com/Telegraf.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker