GLADOVAĆEMO OVE ZIME: Vremenske neprilike opustošile Srbiju! (FOTO/VIDEO)

Jako nevreme u subotu po podne pogodilo Gornji Milanovac, Čačak i Topolu. Šteta na usevima i voćnjacima je stoprocentna. Poljoprivrednici strahuju da nećemo imati šta da jedemo.

Posle mraza, pa suše, koji su uzeli veliki danak u prinosima na svim poljoprivrednim kulturama, zemljoradnike je u subotu po podne snašla nova pošast – sve je pobio grad.

Najgore su prošli Gornji Milanovac, Topola i Čačak, gde je u pojedinim selima šteta na usevima i u voćnjacima stoprocentna.

– Dali smo maksimum i sa 11 protivgradnih stanica ispalili 51 raketu. Međutim, uprkos tome, šteta je velika, pre svega na usevima i plodovima – kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac:

– Do utorka ćemo imati precizne podatke, nakon čega ćemo odvojiti određena sredstva iz lokalnog budžeta za poljoprivrednike. Pomoć ćemo tražiti i od države i resornog ministarstva – objašnjava Kovačević i dodaje da situacija nije mnogo bolja ni u selima koja nije zahvatio grad, jer je tamo suša već opustošila njive.

U Gornjem Branetiću nije bilo spavanja. Osim što je uništio letinu, grad je polupao crepove, nosio delove krovova, oštetio automobile.

Foto: Privatna arhiva

U Gornjem Branetiću, od zasada paprike i paradajza ostala je samo trska. Kažu da će popisati štetu, ali su to obećavali i ranijih godina, pa nikada nikakva pomoć do sada nije dobijena. Izgleda da ćemo zbog suše i grada gladovati ove zime.

U opštini Topola najviše su stradali voćnjaci, a predsednik opštine Dragan Jovanović ističe da je šteta na breskvi i šljivi stopostotna, dok su jabuke nešto bolje prošle.

– U ponedeljak krećemo s komisijama na teren da sagledamo ukupnu štetu i da molimo za pomoć Vladu Srbije da se ljudima bar poljoprivredni krediti reprogramiraju. Obavili smo konsultacije s vlasnikom fabrike za preradu voća u Jarmenovcima i dogovorili se da sva šljiva koja je oštećena gradom, bez obzira na količine, bude primljena i isplaćena proizvođačima – rekao je Jovanović i dodao da će biti primljeno „sve što se sa zemlje može pokupiti“.

TPKNEWS/M.L.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker