ZAVRŠENA KOMEDIJA: “Srpski voz” posle 19 sati putovanja stigao u Beograd (VIDEO)

Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se u nedelju oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom.

Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

On je rekao da su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju deo pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhapse putnike i mašinovođu kao i da su Albanci želeli .

Albanci su , po njegovim rečima, poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa “Kobra” sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova “sa željom da isprovociraju sukob” i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Putnici i brojni novinari iz voza iščekivali su konferenciju za novinare premijera kako bi saznali da li će voz produžiti ka Kosovskoj Mitrovici, a obraćanje premijera pratili su preko mobilnih telefona.

Putnici su posle premijerovog obraćanja autobusom prevezeni do Kosovske Mitrovice, a novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i bivši portparol i lider desničarskog pokreta “1389” Miša Vacić, koji je savetnik direktora Kancelarije za KiM su pošli natrag za Beograd vozom.

Putnici iz voza autobusom su do Kosovske Mitrovice stigli bezbedno i bez problema, rekao je Kozarev agenciji Beta.

Čekanje u stanici Raška inače je obeležio i dolazak članova kulturno umetničkog društva “Kopaonik” iz Leposavića koji su u narodnim nošnjama i srpskim zastavama ušli u vagon i otpevali nekoliko kosovskih pesama poput pesme “Oj Kosovo Kosovo”.

Oni su nameravali, ukoliko bude dozvoljeno da voz nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici pođu njime do tog odredišta.

Među putnicima i novinarima u vozu tokom čekanja na odluku da li će biti nastaviljen put nije bilo panike ni nervoze, a atmosfera je čak bila poprilično i vesela uz piće i pesmu.

Na vozu je inače na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da po svaku cenu spreče ulazak tog voza.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za “sve što se događalo” u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio deo “naopakih namera Srbje da destabilzuje situaciju na Kosovu”.

TPKNEWS/Beta

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker