DANAS SU ZADUŠNICE: Posetite groblje, ali nikako nemojte da radite ovu stvar!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdanske ili jesenje zadušnice, praznik za koji se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

zadusnice-mitrovdanske

Mitrovdanske zadušnice uvek padaju u subotu, pre velikog praznika Mitrovdana, posvećenog Svetom Velikomučeniku Dimitriju, koji se slavi 8. novembra.

Na današnji dan pravoslavni vernici bi trebalo da se sete svojih preminulih rođaka i prijatelja, da im posete grob ili makar da za njih zapale sveću u crkvi i sete se lepih trenutaka koje su zajedno proveli. U našem narodu se smatra da je veliko nepoštovanje prema mrtvima to ne učiniti.

Nekada su se Mitrovdanske zadušnice zvale i „zatvorene“, zbog verovanja da se na današnji dan zatvaraju grobovi koje je tokom letnjih zadušnica otvorio Sveti Petar.

Na groblje se izlazi što ranije, a obično se prvo ide na liturgiju u crkvu, gde sveštenik vinom preliva žito, pa se zatim ide na groblje. Obično se pozove i sveštenik da tamjanom okadi grob i da očita molitvu za preminule.

Običaj je u mnogim krajevima naše zemlje da se na zadušnice iznosi hrana na groblje, pa se razdeli sirotinji i svima drugima koji se tu nađu, za spas duše pokojnika. Kako Mitrovdanske zadušnice ne padaju u vreme posta, na groblje se nose kolači, rakija, žito, vino… Običaj je da tu hranu pripreme žene.

Smatra se da na zadušnice ne valja odbiti nikoga i da bi trebalo deliti milostinju i činiti dobra dela. Zbog toga nikako nemojte nekoga odbiti danas, čak ni nepoznatu osobu, a kamoli ga oterati od groba. Na današnji dan se smatra da su svi jednaki.

Takođe postoji običaj da se na groblje ili u crkvu nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker