Uspešno održani “Dani gljiva i bilja” u Krepoljinu (FOTO)

Sakupljači svih generacija tragali za gljivama i lekovitim biljem, koji su kasnije predstavljali eksponate tematske izložbe.

U Krepoljinu kod Žagubice proteklog vikenda održani su “Dani gljiva i bilja”, 12. po redu, uz obeležavanje 20 godina od osnivanja Ekološkog društva, “Studenac”, uz opštinu Žagubica i MZ Krepoljin, organizatora ove manifestacije. U subotu su brojni učesnici, među kojima i đaci, brali gljive i lekovito bilje po obroncima Homolja, a u nedelju su ih prikazali na izložbi u prostorijama ED “Studenac”. Najviše je ubrano nejestivih gljiva, jer su jestive bile mnogo ređe, zbog dugotrajne suše.

Među sakupljačima bio je i Zvonko Paunović iz Breznice, koji je sakupio čak šest kilograma vrganja, čija je cena 1.000 dinara za kilogram. Iako je imao ponudu da ih odmah po branju proda kupcu iz Pančeva, on to nije hteo, kako bi ih izložio u nedelju. “Prošle nedelje sakupio sam 23 kilograma vrganja i prodao ih za 700 dinara po kilogramu, ukupno oko 110 evra”, rekao je Zvonko. On se, inače, bavi i prodajom sadnica malina od kojih se dobijaju maline vrhunskog kvaliteta, čija je cena bila 400 dinara za kilogram.

Osim izložbe gljiva i bilja, od njih su spravljana i razna jela, a među kuvarima bili su i učenici Tehničke škole u Žagubici, smer kulinarstvo sa nastavnicima Asimom i Divnom Čopra. “Spremili smo zdravu hranu, kao što su rolati sa povrćem, pite sa povrćem i gljivama, kanape od bilja, vitaminske salate, rekao je predvodnik đaka-kuvara, nastavnik Asim Čopra. Organizovana je i zložba domaće radinosti, na kojoj su se isticale rukootvorine od vune, kao št su džemperi i čarape, jer je ovaj kraj poznat po uzgoju ovaca. Izloženi su bili i med, mlečni proizvodi i razne vrste domaće rakije. Takođe, održana je i izložba fotografija posvećena jubileju ED “Studenac”.

Održana su i brojna predavanja eminentnih predavača. Profesor dr Ružica Igić sa novosadskog PMF-a govorila je na temu “Resursi lekovitog bilja u Srbiji”, dok je diplomirani biolog Zorica Miletić održala predavanje “Uvod u etnobotaniku”. Mihajlo Ratknić sa Instituta za šumarstvo u Beogradu govorio je na temu “Sačuvajmo naše šume i ekološku etiku”, a diplomirani biolog Mikica Petrović, nastavnik u OŠ “Jovan Šerbanović” u Krepoljinu, na temu “Primena lekovitog bilja”. Među predavačima bila je i Đurđica Simić, doktorant na novosadskom PMF-u, koja je govorila na temu “Tradicionalna primena biljaka na Vlasini”.

MANIFESTACIJA

U prvim godinama organizovanja “Dana gljiva i bilja”, učestvovao je manji broj sakupljača, najviše stručnjaka za gljive – mikologa, kao i zaljubljenika u prirodu. Iz godine u godinu interesovanje za učešće bilo je sve veće, pa je ova manifestacija prerasla u pravi festival gljiva.

This slideshow requires JavaScript.

TPKNEWS/M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker