NOVI UDAR NA DŽEP! Struja poskupljuje za 10 odsto?

Računi za struju građana Srbije do kraja godine će biti uvećani za oko 10 odsto, iako Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije tvrdi da to javno preduzeće u svom godišnjem planu nije predvidelo poskupljenje struje, pošto, kako kaže, EPS ostvaruje milionske profite.

Foto: Shutterstck.com

EPS se zajedno sa „Srbijagasom“ i železničkim kompanijama, zadužio kod Svetske banke 160,6 miliona evra. Zajam bi, kako se navodi u saopštenju Svetske banke povodom odobravanja kredita, trebalo da pomogne EPS-u da, između ostalog, „približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. na 80 odsto na kraju 2018“, što je, kako tvrdi izvor blizak tom javnom preduzeću, najava poskupljenja struje do kraja godine.

On kaže da EPS i Svetska banka verovatno znaju šta podrazumevaju pod tržišnom cenom, a da cene u Srbiji moraju da dostignu 80 odsto te vrednosti do kraja godine. Tržišna cena je, dodaje, sve i ništa u zemlji u kojoj ne postoji pravo tržište.

– U takvoj situaciji teško je govoriti o procentima poskupljenja. Ako uzmemo da se ta tržišna cena nije menjala, struja bi trebalo da poskupi oko 25 odsto, a s obzirom na to da je od 2014. poskupela 15,8, onda građane Srbije do kraja godine očekuje uvećanje računa za oko 10 odsto – objašnjava naš sagovornik.

Dobra vest za građane je da se u saopštenju Svetske banke navodi da je uslov za povećanje cene „analiza finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije“.

Da je cena struje koju trenutno plaćaju domaćinstva u Srbiji niska, i daleko od ekonomski opravdane, smatra i Slobodan Ružić, bivši ministar energetike.

– Ukoliko želimo da ostavimo budućim generacijama stabilnu elektroprivredu, cenu kilovat-sata trebalo bi povećati za oko 25 odsto – smatra on.

Među ciljevima koji su planirani da se ostvare tim zajmom jeste i povećanje ukupnog broja korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača, sa 60.600 domaćinstava u 2014. na 70.000 domaćinstava u 2018, ali i otpuštanja.

– Zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih, uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u – navodi u svom saopštenju od 21. marta Svetska banka.

(Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker