OVOLIKO ĆE KOŠTATI: Srbima od januara 2022. za ulazak u EU potrebna viza

Za ulazak u neku od zemalja Evropske Unije, državljanima Srbije će od naredne godine biti neophodna dozvola ili “instant viza” koja će koštati sedam evra.

Kako su saopštili iz Brisela, Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno funkcionalan tokom 2022. godine nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju za ovu “ulaznicu” pre nego što krenu u bilo koju zemlju članicu EU.

Sam sistem trebalo bi da pomogne što se tiče aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.

Pored Srbije, na ovom spisku našle su se i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Nadležni najavljuju da će EU sistem biti veoma lak, brz i jednostavan, bez obzira što će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Građani naše zemlje koji budu planirali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, što zahteva desetak minuta vremena. Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra. Usluga je besplatna za maloletne, a njihove podatke popunjavaće i slati roditelji ili staratelji.

Svega nekoliko minuta po popunjavanju onlajn obrasca trebalo bi da dobiju na mejl adresu povratni odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi pasoš. U slučaju odbijanja dobija se i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Kada jednom sa ovim dokumentom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije. Dozvola će 2022. godine biti potrebna ako budete planirali da idete na more u Grčku ili Hrvatsku, u šoping u Mađarsku, posetu rodbini u Austriju ili Nemačku, na skijanje u Sloveniju ili Bugarsku.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker