UZ BLAGOSLOV OPŠTINE: Još jedno ispumpavanje miliona iz opštinskog budžeta u Gradištu

Veliko Gradište, jedina opština u Srbiji koja izdvaja oko 2.500.000,00 dinara za održavanje gradskog smetlišta, na kome smeće sa teritorije cele opštine odlaže privatna firma.

Sakupljač smeća dužan je po ugovoru da vrši primarnu selekciju otpada, tačnije da izdvaja plastiku, karton i druge sirovine, a da na deponiju odlaže samo razgradiv otpad.

Svedoci smo da pružalac usluga uz debeli blagoslov opštine ne ispunjava svoje ugovorne obaveze i za to ne trpi nikakve sankcije.

Opštinska uprava raspisala je u januaru javnu nabavku za izbor pružaoca usluge na održavanju deponije. Sa portala opštine možete videti da je kao pružalac usluge izabrana firma ”ANA” iz Velikog Gradišta koja je dala ponudu od 1.615.800,00 din.

[wpedon id=66270]

Izabarana firma “ANA” otpočela je sa pružanjem usluga 07. februara 2019. godine bez uvođenja u posao od strane predstavnika JKP ”Dunav”. Izlaskom na lice mesta-deponiju od strane predstavnika JKP ”Dunav” uočeno je da se radovi izvode sa mehanizacijom koja ne odgovara ponudi.

Pružalac usluga je pod “punom krivičnom i matrijalnom odgovornošću” izjavio i overio pečatom firme da ima odgovarajući tehnički kapacitet, koji je predviđen javnom nabavkom. Tačnije tvrdio je da će uslugu pružati

– Buldožerom marke CATERPI LLAR D-8-K 2. kamon MERCEDES BENC-2535
ult FURAKAVA-365

PRILOG- IZJAVA PONUĐAČA

Za ponuđenu mehanizaciju pošto istu nema u vlasništvu, priložio je ugovor o zakupu. Pošto je ispunio formu sa istim je potpisan ugovor kao sa najboljim ponuđačem uz koji je priložen OBRAZAC 2 u koji nisu upisane mašine kojima će se pružati usluga i ako je u obrascu posebno naglašeno UNETI NAZIV ILI OZNAKU ZA MAŠINU KOJA ĆE BITI ANGAŽOVANA U PREDMETNOM POSTUPKU.

PRILOG – OBRAZAC 2

Jasno je kao dan da je ovakva NEISPRAVNA ponuda, morala biti odbačena i isključena iz bodovanja, a postupljeno je potpuno suprotno, gde je neispravna ponuda proglašena za najbolju.

Na ovaj način izigrane su stroge odredbe javnih nabavki koje imaju za cilj da spreče malverzacije da posao ne dobijaju firme koje nemaju tehnički kapacitet niti stručne ljude za pružanje usluga i stvorena je mogućnost da se pribavi 1.615.000,00 din protivpravne imovinske koristi, na teret budžeta, jer bi se usluga pružala suprotno ponudi.

Pošto se radi o ustaljenoj praksi da se samo ispunjava forma a da se postupa po unapred postignutom dogovoru za pljačku, ponuđač je uslugu započeo da pruža buldozerom TG-90 tri puta slabijim od ponuđenog, sa namerom da fakturiše uslugu po 5.701,00 dinara i tako pribavi korist za sebe ali i za one koji su mu pomogli da bude izabran iako ne ispunjava uslove.

Pošto ovo nije usamljen slučaj, već ustaljena praksa da se izabiru pružaoci usluga koji postupaju suprotno svojim ponudama, očekujemo zvaničnu reakciju opštinskih vlasti, ili će ona izostati kao više puta do sada.

O.O. “Zelene Stranke” Veliko Gradište

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker