PRIJAVE ZA 100 EVRA OD PETKA: Evo šta sve treba da znate

U petak 15. maja počeće prijave za jednokratnu pomoć svim punoletnim državljanima Srbije u iznosu od 100 evra i trajaće do 5. juna.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020. godine) imaju prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za novčanu pomoć i ona će za njih početi 15. maja.

Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Ostali punoletni građani se za jednokratnu pomoć prijavljuju na jedan od ponuđenih načina: elektronskim putem – preko portala Uprave za trezor ili putem telefona. Isplata za sve druge punoletne građane, koji su se prethodno prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra, počeće najkasnije 01. juna 2020. godine. Broj telefona građani će saznati blagovremeno, a neposredno nakon što počne da radi kontakt-centar.

Po prijavi građani će, kako je naveo ranije ministar finansija Siniša Mali, davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

Mali je ranije napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime.

Ako korisnici penzija i korisnici novčane socijalne pomoći nemaju posebne namenske račune, Banka poštanska štedionica će otvoriti posebne namenske račune – jednokratna isplata pomoći, navodi se u Uredbi o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Srbije.

Ako je državljanin u prijavi naveo banku kod koje nema tekući dinarski račun, ta banka je dužna da otvori tom državljaninu poseban namenski račun − uplata jednokratne novčane pomoći Republike Srbije.

Nakon što banka u celini isplati iznos jednokratne novčane pomoći s posebnog računa ili nakon što državljanin na drugi način raspolaže sredstvima te pomoći u celini (npr. prenos na drugi račun), banka ima pravo da ugasi taj račun.

Isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra uređena je Uredbom o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije radi smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-COV-2, koja je dana 24. aprila 2020. godine usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, a istog dana stupila na snagu.

(Tpknews.com/B92)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker