MILIJARDE POMOĆI STIŽU NA NAPLATU: Od septembra, bukvalno sve poskupljuje za 20% i više!

Ove godine smo se već suočili sa talasom poskupljenja, a u prodavnici već ostavljamo značajno više novca za iste namirnice nego pre godinu dana. Ipak, tu nije ni blizu kraj poskupljenjima.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Prema prognozama stručnjaka, taj trend poskupljenja će se nastaviti i na jesen, posebno za prehrambene proizvode, čija bi cena mogla da bude uvećana i do 20 odsto.

Spisak roba i usluga čija je cena korigovana je veliki i kreće se od brašna, ulja, pa do benzina, prevoza, voća, povrća, struje, TV pretplate, građevinskog materijala, mesa, jaja, komunalija, cigareta, poreza, taksi, tehnike, peciva, sira, suhomesnatih proizvoda, nekretnina, nameta u bankama, alkoholnih pića, odeće, obuće…

Procenat uvećanja je različit za svaku od navedenih stavki i kreće se od 5 do čak i preko 100 posto.

Najviše se u novčaniku osećaju promene kod izdvajanja za hranu koja je sve skuplja. Primera radi, ulje je skuplje za blizu 20 posto u poređenju sa prošlom godinom, neki suhomesnati proizvodi i za 26 posto, koliko i beli sir, dok su jaja skuplja i za 40 posto.

Dodatni udar ovih dana izazvalo je poskupljenje svinjskog mesa za 20 posto, ali i do sada relativno jeftine piletine, čija je cena viša za 15 posto. Tu je i gorivo koje je skuplje i do 25 dinara po litru od početka godine, dok je cena transporta uvećana za blizu 15 procenata.

Kada je reč o uslugama i one ne miruju pa je tako struja skuplja za 7,9 odsto u ovoj godini voda, u zavisnosti od gradova, od 5 do 22 posto, odvoženje smeća od 17 do 36, dok su bankarske usluge korigovale postojeće provizije od 15 pa do 70 posto.

Ipak, čini se da je rekord zabeležen kod građevinskog materijala od kojih su neki poskupeli od 50 pa do neverovatnih 120 posto. Takav skok uslovio je i i povećanje cena kvadrata nekretnina i to od 2 pa sve do 10 posto u proseku.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pak kažu da je za mnoge proizvode i usluge neopravdan rast cena.

– Ako se nastavi ovako, značajan broj građana neće moći sebi da priušti ni minimalnu potrošačku korpu. Po mojim procenama, sa sadašnjim posupljenjima, za prosečnu je potrebno više od 100.000 dinara, a to mnogi nemaju pa će morati neke svoje potrebe da redukuju – navodi Goran Papović, predsednik NOPS za “Blic”.

Cene mesa su već astronomske i kilogram svinjskog buta košta 650 dinara, dok junećeg košta minimalno 880 dinara po kilogramu. Stručnjaci najavljuju da će se trend rasta cena mesa nastaviti.

No, nema brige za Srbiju jer ako je suditi po onome što vidimo na naslovnicama tabloida i na režimskim televizijama – ide nam sve bolje. Socijalni mir kupljen je sa najavom dodatnih 20 evra svakom punoletnom građaninu do Nove godine te će onda svako ko se prijavio za pomoć 30+30 evra, u decembru dobiti zapravo 50, a penzioneri će kraj godine moći da preguraju uz obećanih ukupno 100 evra.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Narod je i bez tih poskupljenja doveden na ivici egzistencije. Samo glasajte Vučića. Neka Vam baca mrvice da ne povrate od gladi. E narode moj i Bog je videvši kakve ste budale digao ruke od Vas.

  2. Ništa ne valja, sa Vučićem na čelu ove nacije. U Srbiji je stvoren imaginarni svet. Niko od nas ne može živeti od Vučićevih slatkih priča i paprenih kineskih kredita. Mi Srbi ne vidimo dalje od nosa. Pročitajte pripovetku “Vođa” od Radoja Domanovića i sve će vam biti jasno.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker