MILIĆU MEDALJA ZA POMOĆ DECI: Na Srebrnom jezeru održana konferencija “Analiza demografske situacije u Srbiji“

Regionalni Savez za život, u saradnji sa opštinom Veliko Gradište, organizovao je 5. novembra na Srebrnom jezeru regionalnu konferenciju na temu aktuelne demografske situacije, merama za podsticanje nataliteta, analizom aktuelnog popisa i slično.

Foto: Promo

Konferenciji je prisustvovao predsednik opštine Dragan Milić sa saradnicima iz ove oblasti kao i udruženja i eksperti iz Srbije i okruženja koji se bave zaštitom porodice, delovanjem protiv bele kuge, smanjenjem broja abortusa….

Savez za život od 2018. godine razvija demografsku platformu koja nudi strategiju i konkretne mere za suočavanje sa depopulacijom. Ovom prilikom predstavnici udruženja istakli su da analize najavljuju da će popis ove godine pokazati da je Srbija izgubila oko 700,000 stanovnika ili 10% populacije u odnosu na prethodni popis 2011. i ocenili kao vrlo zabrinjavajuće sa čim se slažu i u opštini Veliko Gradište.

– To nije samo u Srbiji, to je karakteristično i za druge susedne zemlje – ja sam često u Rumuniji, i to nama daje obavezu, ne samo pravo, da ovakve skupove što češće organizujemo, da tema bude prioritet i u drugim opštinama i da preduzmemo, svako prema svojim mogućnostima, mere kako bismo doprineli da prevaziđemo ovo – , rekao je Milić.

Foto: Promo

On je istakao da opština čini napore, sa oko petnaestak mera socijalne podrške i pogodnosti za porodice sa troje i više dece, među kojima su besplatan vrtić za treće dete, užina, prevoz…, ali i sa uvođenjem novih.

– Juče smo se sa ‘Pokretom tri plus’ dogovorili da povećamo stipendije za svako treće dete i to otprilike 50% i bićemo prvi u Srbiji, ali bih želeo da to bude pokretač da se i drugi priključe, da uvedu da se 20% umanji porez na imovinu za sve porodice koje imaju troje i više dece. Možda je skroman doprinos, ali da pokušamo svi da damo doprinos da imamo više dece – , najavio je predsednik Milić.

Kako je rekao, ova situacija može da se poboljša samo ekonomskim merama, pored mera koja čini Vlada Republike Srbije i rukovodstvo države, kako bi se ljudima stvorile mogućnosti da imaju dobre plate i zaposlenja te da će se i opština truditi da oko 5,000 svojih žitelja na radu u inostranstvu vrati i privuče, uz mogućnost da se bave turizmom gde se intenzivira gradnja i kupovina apartmana, a sve više porodica radi u tom sektoru.

Foto: Promo

Da ove mere daju rezultate, potvrdio je i Saša Stević, privrednik iz Smoljinca i organizator Dana borbe protiv bele kuge, rekavši da opština Veliko Gradište ima najbolju pronatallitetnu politiku u Srbiji i da je zato izabrana za mesto održavanja konferencije.

Prisutnima se obratio i Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta tri plus i inicijator “ponosne kartice“ kao i mobilne aplikacije “Tri plus“ koja će u 2023. godini, pored popusta, doneti i nove pogodnosti i privilegije za roditelje sa troje i više dece koje se ogledaju u uspostavljanju ličnog QR koda za svakog roditelja koji je ostvario pravo na karticu, mogućnost besplatnog parkinga u svojoj lokalnoj samoupravi, razvijena društvena mreža u kojoj porodice sa troje i više dece mogu razmenjivati i poklanjati potrebne i nepotrebne stvari, onlajn pristup „Tri plus prodavnici”, mogućnost plaćanja računa sa popustom i svakodnevna obaveštenja o značajnim informacijama.

Uz predstavljanje rada Udruženja “Plavo srce 012“ iz Požarevca, predsednica Marija Joneker uručila je predsedniku Miliću zahvalnicu i medalju za svesrdno angažovanje za pomoć deci.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Nema ni DEMOGRAFSKOG OPSTANKA,
    a kamo li OPORAVKA,
    CELOG ovog SAOBRAĆAJNO IZOLOVANOG I MEĐUNARODNO NETRANZITNOG , IZDIŠUĆEG I IZUMIRUĆEG regiona Istočne Srbije …
    BEZ poznatog i najstrožije cenzurisanog
    ,,KORIDORA ,ŽIVOTA,,/,,ZABRANJENOG KORIDORA ,, …
    TRANSEVROPSKOG
    (ATLANSKI OKEAN -CRNO MORE) MULTIMODALNOG SAOBRAĆAJNOG KORIDORA -ISTOK
    (CRNOMORSKOG KORIDORA).
    Koji i sa Beogradom i sa CELOM ZAPADNOM EVROPOM spaja i povezuje ceo ovaj region ISTOČNE EVROPE
    koji počinje od Požarevca i Smedereva i prostire se sve do strateških luka na Crnom moru Varna i Burgas u Bugarskoj i Konstanca u Rumuniji….
    i teritorije i regione Srbije,Bugarske i Rumunije u kojima živi VIŠE OD 16.420.000 GRAĐANA EVROPE.
    Da ponovim …
    VIŠE OD 16.420.000 EVROPLJANA.
    A sve duge priče su već 45.768 puta ispričane iste bajke…za odraslu decu. Tačka. I to SVI znamo .
    Pozz.iz 🚞

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker