I CRKVA PRATI TRENDOVE: Da li je moguće venčati se u crkvi po drugi put posle razvoda?

Venčanje u crkvi postalo je popularno u Srbiji poslednjih decenija. Međutim, sve učestalije postaje i potreba da crkva izda potvrdu o razvodu braka. Zbog čega se to dešava i da li je moguće venčati se po drugi put?

Hram Svetog Save u Topolovniku

Ranije nije bilo moguće razvesti se u crkvi, ali sada ova verska institucija to čini. Bivši supružnici na kraju dobijaju običan papir koji je potpisao patrijarh, episkop ili sveštenik iz eparhije.

Sveštenik će na sve načine pokušati da pomiri bračni par kako do razvoda ne bi došlo. Ipak, ako je situacija ozbiljna, ako je u pitanju nasilje, netrpeljivost, nepodnošljivost ili neki drugi razlog, onda se brak ipak poništava.

Potrebno je da sveštenik napravi određene administrativne procedure i dostavlja ih crkvenom sudu eparhije sa predlogom da se crkveni brak poništi.

Obavezno se mora priložiti i dokumentacija o građanskom razvodu.

Svaki deseti brak sklopljen u crkvi, bude i prekinut. A broj onih koji dobiju potvrdu od crkve o razvodu, razlikuje se od eparhije do eparhije, ali je sve češća pojava.

Najčešći razlozi za razvod braka pred crkvenim propisima su preljuba, zlobno napuštanje, ili dovođenje u opasnost bračnog druga, otpadništvo od vere. O svemu tome odlučuje crkveni sud koji određuje čija je krivica i propisuje mu meru kojom više nema pravo da se venča u crkvi.

Oni koji se razvedu na ovaj način, mogu da stanu pred oltar još samo tri puta.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se crkvi sa ovakvim zahtevom obraćaju najčešće oni koji žele da sklope crkveni brak s novim partnerom.

Moguće je sklapanje braka i nakon razvoda. Ipak, postoji zabrana koju propisuje episkop kao nadležni. Muž i žena jedno vreme neće moći da se venčaju za drugog izabranika.

Kada prođe period zabrane muškarac ili žena mogu opet da se venčaju u crkvi, ali su molba i blagoslov od episkopa obavezni.

Ipak, postoje slučajevi kada nije moguće još jedno sklapanje braka.

Ako se muž razvodi od žene ili obrnuto jer je zavoleo-zavolela drugu-drugog, crkva mu kao krivcu za razlaz, neće dozvoliti da se još jednom oženi pred oltarom.

Niko od verskih glavešina ne gleda blagonaklono na raskid braka, ali su svesni da se vremena menjaju i da je sve bolje od nasilja i netrpeljivosti.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker