DA LI JE REKA PEK ZAGAĐENA? Pitamo opštinare: Kako je potrošeno 148.801 evra, koje je dala Evropska unija?

Kao što je portal “TPKNEWS” prošle subote već pisao o problemu zagađenosti Peka, koji traje već decenijama, a, nakon čega je nastala opšta pometnja u samom vrhu opštinske vlasti u Kučevu, naročito zbog pominjanja korumpiranosti u lokalnoj samoupravi u Kučevo.

Reka Pek 26. maj 2017 godine

Pošto se opštinska vlast oglasila odmah nakon naše objave preko portala eKučevo, i, kao što se i dalo i očekivati, pretnjama i zahtevima, a da pritom ne dajući nam ni jedan odgovor na temu o kojoj smo pisali “Da li je reka Pek zagađena, ili ne?”, i da li je opštinsko rukovodstvo Kučeva za određenu sumu novca primljene od strane RBM-a pristalo da se reka Pek proglasi industrijskom rekom?

Kao što smo već prethodno napomenuli da smo došli u posed određene dokumentacije, pokušaćemo da delimično kroz ovaj članak za početak objasnimo kako funkcioniše u našim lokalnim samoupravama. Listajući ova dokumenta došli smo do projekta “Zajednički napori za zaštitu i upravljanje rekom Pek”, koji su zajednički realizovali opštine Veliko Gradište, Kučevo i Majdanpek, sa opštinom Poljčane iz Slovenije i Unijom ekologa – UNECO iz Beograda.

Jedna od retkih fotografija kada je reka Pek čista / 12. maj 2017 godine

Ovaj projekat finasirala je Evropska unija u okviru “Exchange 3” program koji realizuje Stalne konferencije gradova i opština. Ako se ne varamo, na ime ovog projekta bile su održane po jedna radionica u svakom gradu. Nosilac ovog projekta bila je Opština Veliko Gradište i kao nosilac je raspolagala sa celokupnim budžetom projekta koji je iznosio 148.801 evra.

Ovaj projekat je trajao 15 meseci, od aprila 2011 do jula 2012 godine, i trebao je da reši višedecenijski problem zagađenosti reke Pek. Međutim, kao što i sami možemo da vidimo, problem zagađnosti reke Pek još uvek nije rešen, ali zato je nestalo 148.801 evra, koje je Evropska unija dala.

Projekat “Exchange 3”

Gde su završile sve te pare, ili kako bi naš narod rekao “U čijim slamaricama?” 

Za ovaj projekat, a, pogotovu o cifri, se veoma malo znalo. U opštini Veliko Gradište znao je kao tadašnji i aktuelni predsednik opštine Dragan Milić, menadžeri Jasmina Petrović supruga sadašnjeg poverenika SNS u Velikom Gradištu Vladimir Štrbc i Zlatibor Mitić. U opštini Kučevo tadašnji i aktuelni predsednik opštine Novica Janošević i u opštini Majdanpek Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Da ne bi smo nastavili dalje sa iznošenjem detalja, u ime građana tražimo da se javno da na uvid gde, kako i na šta je potrošeno 148.801 evro, jer problem zagađenosti Peka nije rešen.

Nakon naše prve objave o višedecenijskom problemu koji ima Kučevo, javilo nam se dosta građana. U suštini, oni koji su uz trenutnu lokalnu vlast i hteli bi da reaguju, međutim plaše se reakcije vrha lokalne samouprave, dok druga strana koja nije uz njih daju nam punu podršku. Međutim, naš cilj iz svega ovoga nije da bi smo optužili opštinsku vlast, već da ovaj višedecenijski problem bude rešen jednom za svagda.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker