REGION OKOVAN SNEGOM I LEDOM: Zatvorene škole, putevi zavejani, zaledio Jadran, bura zatvorila luku Kopar

Hrvatska, Slovenija, Makedonija i veliki deo BiH okovani su snegom, ledom i niskim temperaturama, na mnogim putnim pravcima saobaćaj je otežan, a ne nekima prekinut.

Na zagrebačkom Maksimiru u sedam sati jutros je izmerena temperatura minus 9,8 stepeni, a slično je i u drugim gradovima u unutrašnjosti zemlje.

U Bjelovaru je tako minus 11, Delnice su se smrzle na minus 13, u Sisku minus 10. Slično je u Karlovcu, Ogulinu, Đakovu i više manje svim drugim gradovima u unutrašnjosti, uz razliku temperature od jednog do dva stepena.

Sibirska hladnoća, sneg i olujni vetar zaledili su i more u uvali Ivinj u Tisnom.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio preporuke za zaštitu od velikih hladnoća kojim se građanima preporučuje da ne izlaze u ranim jutarnjim satima i da se ne zadržvaju predugo na otvorenom.

Pretežno oblačno, povremeno sa snegom, posebno u planinskim predelima, Slavoniji, Dalmaciji zadržaće se hladno, povremeno sa snegom.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak je predviđen umeren i jak severni i sevroistočni vetar, na planinama sa olujnim udarima. Na Jadranu bura, ponegde olujne jačine, a podno Velebita i sa orkanskim udarima.

Slično i u BiH, gde u većem delu zemlje pada sneg.

Ponegde na severu i severozapadu Bosne su mogući i jaki udari vetra.

Dnevne temperature od minus 10 do minus 4, na jugu od minus 3 do 3 stepena.

Na Bjelašnici je jutros izmerena temperatura minus 21 stepen, Banjaluka, Bijeljina, Doboroj, Prijedor, minus osam, a minus dva stepena je bilo u Mostaru, dok je u Neumu bilo 0 stepeni.

NA PUTEVIMA MAKEDONIJE TEŠKOĆE ZBOG SNEGA

U Makedoniji je zbog snega na više puteva zabranjen saobraćaj kamiona, saopštio je Auto-moto savez Makedonije (AMSM).To su putevi Mavrovo-Debar, Struga-granični prelaz sa Albanijom “Ćafasan” i planinski prevoji “Presek”, “Straža” i “Đavato”.

Foto: Sloboden Pečat

Kretanje kamiona je abranjeno i na regionalnim putevima Makedonski Brod-Prilep i Kriva Palanka – “Deve bair”, na granci s Bugarskom.

AMSM apeluje na ostale vozače da budu pažljivi jer na putevima ima snega.

U SLOVENIJI SNEG, BURA, NA KREDARICI MINUS 27

Izuzetno niske temperature i sneg su u Sloveniji izazvali probleme u saobraćaju, a zbog jake bure zatvorena je luka Kopar.

U svim krajevima Slovenije zabeležene su temperature ispod nule, a rekordno niska je bila na Kredarici, čak minus 27 stepeni Celzijusa.

Kako se navodi, u Portorožu je bilo minus sedam, u Mariboru minus 11, u Ljubljani minus devet.

Jak vetar na zapadu i severozapadu Slovenije pravi probleme u saobraćaju, a zbog nanosa snega i smanjene vidljivosti na vozače se apeluje da budu pažljiviji za volanom. Na više pravaca ograničen je promet teretnih vozila, posebno hladnjača, a zatvoren je i tunel Kastelec prema Ljubljani.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker