ISPRED SKUPŠTINE: Počeo “Ekološki ustanak” u Beogradu (VIDEO)

U Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, počeo protest pod sloganom “Ekološki ustanak”.

Screenshot

U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

Ljudi pristižu sa svih strana kod Skupštine Srbije. Na Trgu Nikole Pašića je trenutno blokiran sabraćaj. Među okupljenima ima aktivista svih uzrasta, od starijih pa do dece.

Neki od transparenata koji se nalaze na protestu glase “Domovina se brani rekom”, “Vlast vrši ekocid”, “Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”, “Nosim crno za sve žrtve zagađenja”, “Secite korupciju i kriminal, a ne šume”, itd.

Na protestu se nalaze i deca. Većina okupljenih nosi maske.

Atmosfera je, kako javljaju reporteri, kao na karnevalu. Čuje se glasna muzika, pištaljke i bubnjevi.

Zahtevi demonstranata obuhvataju sve veče probleme životne sredini u Srbiji i njenoh prestonici – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

Aktivisti traže brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Demonstranti poručuju: Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka.

Sa protesta se traži i skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat „Jadar“ Rio Tinto.

Organizacija protesta sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki problemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga “Ekološki ustanak” jedini odgovor.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retraktive oporezivanje.

Pokret Odbranimo reke Stare planine osnovan je kako bi sačuvao reke od mini hidroelektrana koje utiču na živi svet i menjaju vodotokove. Proteklog leta u selu Rakita stotine aktivista branilo je tamošnju reku i onesposobilo cevi koje je postavio investitor. Aktivizam tog loklanog pokreta proširio se na celu zemlju i na sve veće probleme životne sredine u Srbiji, pa su zarad očuvanja vode, vazdzha i zemlje više puta organizovali proteste i okupljanja u prestonici.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker